Maasberg | De beklimming van de Maasberg

In België zullen ze er hun neus niet voor ophalen. Maar wij zullen het ermee moeten doen. We hebben het hier over een heuse kasseienklim in onze eigen kleine landje. De Maasberg. Of zoals we hier in Limburg zeggen ’t Maasbergske’. Want lang is deze klim niet. Na een goeie 200 meter over de kasseien stuiteren ben je boven. Daarna loopt de kasseienstrook nog ongeveer 300 meter vals plat door. Maar dat wil niet zeggen dat dit klimmetje makkelijk te overwinnen is!  Deze klim is niet voor niets opgenomen in het parcours van de Amstel Gold Race.

De beklimming van de Maasberg

Je vindt de Maasberg langs het Julianakanaal in Elsloo. Wanneer je vanuit Geulle richting Elsloo fietst. Je rijdt eerst in een kaarsrechte lijn langs het Julianakanaal af. De weg loopt zelfs een klein beetje vals plat omlaag dus je kan hier echt lekker doortrekken. Als je kasteel Elsloo aan je rechterhand ziet opdoemen ben je bijna aan de voet van de Maasberg. Wanneer je de kasseien op fietst is dit ook meteen het startschot voor de klim.

De klim

De eerste keer dat ik mijn wiel tegen de kasseien zetten weet  ik nog goed. Ook al liggen de kinderkopjes er op de Maasberg voortreffelijk bij, Je stuitert alle kanten op!  Als je een kunstgebit hebt zou ik van te voren toch maar even checken of het goed vast zit. Want het gaat echt even rammelen. Een fatsoenlijk gesprek hebben met je fietsmaat kun je ook even vergeten.

De kasseien op de Maasberg lopen meteen steil omhoog, het zijn geen angstaanjagende hellingspercentages. Het 200 meter lange steile stuk kent een gemiddelde van ongeveer 9 a 10%. Wat het zwaar maakt is de extra weerstand van het wegdek.

Je kan valsspelen op de Maasberg. De brede goot rijdt een stuk soepeler dan dat stuiteren over de kinderkopjes. Maar let wel op met je pedaal. Raak je de stoeprand dan ga je geheid gestrekt over de kasseien. De beste tactiek is dan ook zoveel mogelijk vaart houden op de kasseien en het gaspedaal tegen de vloer duwen totdat je boven bent.

Kasseien op de Maasberg

Maasberg Elsloo

Profiel van de Maasberg

Locatie:  Elsloo
Type klim: Kasseien
Gem. Stijging: 3,5%
Max. Stijging:  10%
Lengte: ±600m
Hm: 25 m

Hoogteprofiel beklimming Maasberg

Grimpeur tip

In de buurt van de Maasberg liggen tal van uitdagende beklimmingen. Fiets je vanuit Elsloo richting Geulle dan mag je je borst natmaken voor de Slingerberg, Snijdersberg of Schieversberg.

Kasteel Elsloo Maasberg

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *