De beklimming van de Daalhemerweg

Wel vaker kom ik ze tegen. Wielertoeristen die de Daalhemerweg opfietsen denkend dat het de Cauberg is. Terwijl ik langsfiets spreken ze je aan “meneer is dit de Cauberg?” Het antwoord is dan “nee, helaas niet, omdraaien en onder aan de helling een scherpe bocht naar links maken. Dan zit je op de Cauberg” Dan zie je de verslagenheid meestal al in de ogen. Als de Daalhemerweg al pijn doet dan wordt de Cauberg een bittere pil. 

De Daalhemerweg loopt parallel aan de Cauberg omhoog, dus het is niet zo gek dat je deze hellingen verward als je niet bekend bent in Valkenburg. Voor de meesten is deze beklimming vooral bekend als de afdaling naar de Cauberg. Tijdens de Amstel Gold Race stort je jezelf hier naar beneden en maak je een scherpe linkse bocht om daarna meteen het steile asfalt van de Cauberg voor je wielen te krijgen.

De klim

Maar wat als we het eens omdraaien? De beklimming van de Daalhemerweg is een totaal andere beleving dan de steile helling van de Cauberg. De hellingspercentages in de eerste kilometer liggen stabiel rond de 6%, dat maakt de Daalhemerweg het voorbeeld van een lekkere loper. Voor mijn gevoel loopt deze net niet zo lekker dan de Loorberg. Maar het is wel een prima te verteren klim. Na een kilometer zwakt het asfalt wat af. Zoek een fijne versnelling waarin je met een soepele cadans naar boven kan peddelen en je trapt deze helling zo achter de wielen. Een goed  getrainde Limburgse spijker rijdt hier omhoog met het grote mes erop.

Door de lengte zou ik deze beklimming niet meteen als gemakkelijk bestempelen. Je moet er wel even goed voor gaan zitten. De beklimming is 1,9 kilometer lang en overbrugt 78 hoogtemeters (de Cauberg telt er 64)

Beklimming Daalhemerweg Valkenburg

De eerste kilometer biedt de meeste uitdaging. Het stijgingspercentage schommelt een beetje tussen de 6% en 7%, maar veel merk je hier niet van. De weg loopt heel gelijkmatig omhoog. Na een kilometer vlakt de weg af. Nu is het nog 900 meter fietsen tot aan de rotonde. De eerste paar 100 meter nog aan 3 a 4% daarna wordt het echt vals plat. Maar heb je veel moeten geven op de eerste kilometer dan kunnen die laatste meters je kuiten nog flink laten branden. Zeker als er wat wind staat.

Grimpeur tip

Let even op tijdens de afdaling van de Daalhemerweg. Er lopen meerdere zebrapaden over de weg. Tijdens een toertocht staan er verkeersregelaars bij het zebrapad tegenover de Fluweelengrot. Maar dat doen ze natuurlijk niet het hele jaar door. Je dient hier gewoon voorrang te geven. Ook al leent deze weg zich ontzettend goed om als een baksteen naar beneden te storten.

Op de wielrenfiets rij je makkelijk harder dan automobilisten omlaag. De afdaling is ook breed en overzichtelijk. Maar let op overstekende personen. Die hebben vaak geen flauw idee van de snelheden die je haalt waanneer je deze helling afdaalt.

Profiel van de Daalhemerweg

Locatie: Valkenburg
Type klim: Loper
Gem. Stijging: 4%
Max. Stijging:  7%
Lengte: 1,9 km
Hm: 78 m

Grimpeur tip

Ben je een dagje fietsen in de omgeving van Valkenburg dan mogen de Cauberg en Sibbergrubbe niet ontbreken in je route. Probeer ook eens de Bosstraat, Stoepert en Goudsberg. Dit zijn zeker geen bekendheden. Maar vooral de Bosstraat leer je snel genoeg kennen.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *