De beklimming van de Benedictusberg
De Sint-Benedictus abdij is een bekend oriëntatiepunt in het Zuid-Limburgse Heuvellandschap. Herkenbaar prijken de twee kegelvormige torens boven dit statige kasteelachtige gebouw. Goed zichtbaar vanaf de N278 die door het dal van de Selzerbeek loopt. Vlak naast de abdij bevindt zich een helling die zijn naam dankt aan dit Rooms-katholieke complex. De Bendictusberg. Een echte onbekende parel in het Zuid-Limburgse Heuvelland…

Unbekannt

Het is niet helemaal eerlijk om de Benedictusberg met één van Limburgs bekendste kuitenbijters te vergelijken. Maar op een steenworp afstand ligt wel een helling waarmee we de vergelijking aandurven. De Lemiersberg geniet enige bekendheid bij het grote publiek. Sinds Strava-heugenis zijn er ruim 24.000 fietsers deze helling opgereden. Op de Benedictusberg is de teller net de 8.000 registraties gepasseerd. Een schamele opkomst voor een smaakmakende 1,8 kilometer aan oplopend asfalt.

Op 3 juni 2023 gaat hier verandering in komen. De klasbakken die kiezen voor de gele of oranje routes in de 30e editie van Vebego Limburgs Mooiste krijgen deze Duitse helling voorgeschoteld… Staat daar nu Duitse helling? Jasicher! De Bendictusberg ligt in Duitsland! Deze routes zitten niet alleen vol pit en onbekende hellingen, het zijn ook nog eens onvervalste drielandenritten!

Hap

Tussen het Zuid-Limburgse Lemiers en Bocholtz is er een kleine Duitse hap uit onze landsgrens gebeten. In die hap liggen de Lemiersberg en de Benedictusberg. Eerstgenoemde is een brede steile weg die vanuit Lemiers naar het 70 meter hoger gelegen Orsbach voert. De Benedictusberg vindt zijn oorsprong bij Mamelis en slingert uiterst smaakvol vanaf de oever van de Selzerbeek door een heuvelachtig decor naar de top van het Plateau van Bocholtz. Beide beklimmingen staan op het repertoire van de gele en oranje routes. Dat gezegd hebbende is het nu tijd voor het fijnproeven!  

Michaelshof Benedictusberg, Vijlen, Netherlands

• Distance: 2 km, Elevation: 79 m, Avg. Grade: 4.4 %

Alsof je tandarts zich de moeite niet neemt om je vullingen glad te polijsten.


Scheppen

Vanaf de top van de Lemiersberg wordt de afdaling ingezet. De brede doorgaande weg wordt ingeruild voor een smalle veldweg. Je stuurt af op de vakwerkhuizen van buurtschap Mamelis die onbetwistbaar Zuid-Limburgs ogen. Toch proef je de Duitse invloeden meteen. Het is voornamelijk het wegdek in deze regio dat opmerkelijke karakteristieken met zich meedraagt. Dit is bepaald geen tapijtje.

Als we onze expertvisie erop loslaten kan het asfalt worden vergeleken met het wegdek uit Waals-Belgische regionen. Met het verschil dat de Duitsers het slechte wegdek wel repareren, maar van grundlicheit is geen sprake. Waar de Waals-Belgische wegen getekend zijn door gaten en verzakkingen hebben de Duitsers er wel aan gedacht om die gaten op te vullen. Alleen, de manier waarop ze dat doen is opmerkelijk te noemen. Alsof er een homp warm smeuïg asfalt in een gat is geschept zonder het glad te strijken. Daardoor rijd je steeds met je racefietsbandjes tegen die ruwe asfaltrandjes. Lekker stuiteren dus. Alsof je tandarts zich de moeite niet neemt om je vullingen glad te polijsten.

Maar meer dan opmerkelijk willen we dit smaakvolle wegdek ook niet noemen. Het heeft wel wat. Ook de plukjes gras die een plekje hebben bemachtigd in de kieren van de weg hebben hun charme. Het maakt de Benedictusberg lekker avontuurlijk en daar houden we van bij Grimpeur!

Natte voeten

Onderaan de afdaling richting Mamelis kom je uit aan de oever van de Selzerbeek. Voor de snelle dalers is er een uitloopstrook die in de beek eindigt. Dat kan lekker zijn met tropische temperaturen. De verstandige dalers gaan tijdig in de ankers en starten met een scherpe draai naar rechts aan de beklimming.

1800 meters lang wordt er geklommen. Maar in een lekker ritme komen wordt lastig. De Benedictusberg kent een grillig verloop. De eerste 700 meter zijn het steilst waarbij het wegdek tot tweemaal toe stiekem in de dubbele cijfers oploopt. Na deze 700 meter kom je even op adem. Achter je is inmiddels een prachtig uitzicht geschilderd met de kerk van Vijlen als middelpunt.

Huzarenstukje

Een licht glooiend intermezzo brengt je hartslag weer even tot bedaren. Ten tijde van onze verkenning stonden de koolzaadvelden die karakteristiek zijn voor deze regio in bloei. Als felgele lappen liggen deze velden over de flank van de heuvel. Een mooi gezicht waar je kortstondig van kan genieten. Want na een goede 500 meter mild klauterwerk volgt het huzarenstukje van de Bendictusberg. Via een scherpe bocht naar rechts word je een soort ‘mini-haarspeldbocht’ ingeslingerd. Het wordt flink steil. Als we de statistieken mogen geloven zelfs plaatselijk 18%. Dus zorg dat je tijdig geschakeld hebt, anders wordt het kettingknarsen!

Vogeltjes kijken

Deze steile slinger was ook meteen het laatste echte wapenfeit van de Benedictusberg. Vanaf hier mag er over vals plat worden gesproken. Nog even doortrekken door het weidse landschap en je bent boven. De Bendictusberg staat in de boeken!

Aan de top betreed je natuurreservaat Finkenhag. En nu het klimmen er toch opzit kun jij je weer focussen op hele andere dingen. ‘Vogeltjes kijken’ bijvoorbeeld. Want er schijnen maar liefst 20 vogelsoorten te broeden in dit beschermde gebied. Waaronder de tuinfluiter, tjiftjaf en bosrietzanger. Spot jij ze vanaf de fiets?

Tekst & beeld: Grimpeur.nl


Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

Beproef je talent op Watersley

Beproef je talent op Watersley

Watersley is gelokaliseerd op de allereerste helling in Zuid-Limburg. De Kollenberg in Sittard. Ga je Noordelijker dan...

Op kastelenjacht!

Op kastelenjacht!

Zuid-Limburg en omgeving heeft een paar hele bekende kastelen. Kasteel Schaloen, Chateau Neercanne en Beusdael. Allen...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *