Bij het lezen van de titel zal menig liefhebber in eerste instantie denken dat we het hier gaan hebben over het gelijknamige gerstenat maar deze liefhebbers moet ik dan zwaar teleurstellen. De ‘Gulpener’ of ‘Gulper’ is onder ons wielerrecreanten de vaak gebruikte afkorting voor de Gulperberg. En daar zijn er dan ook nog twee van. De Gulperberg vanuit Gulpen-Centrum en de Gulperberg vanuit Partij, oftewel west respectievelijk oost.
De Gulperberg vanuit Partij is de bekendste van de twee, de mooiste maar zeker ook de zwaarste. Z’n bekendheid heeft het vooral te danken aan de rol die deze klim vervult in de AGR. In de, nu al legendarische, versie van de AGR 2019 was deze Gulperberg voor Matthieu van der Poel de aanleiding om een eerste aanval te plaatsen….de rest is History!
De Gulperberg vanuit Partij is de bekendste van de twee, de mooiste maar zeker ook de zwaarste
Onder ons wielerrecreactieven is de Gulperberg Oost, vanuit Partij dus, ondanks de stijgingspercentages van gemiddeld 8,2% populair. Max. stijging is 12,8% hoewel het bord op de top anders doet vermoeden.
Ruim 94.000 keer werd de heuvel bedwongen door zo’n 45000 Stravastrijders. Ter vergelijking: het zusje aan de westkant werd door slechts 21.000 Stravanten opgefietst. De KOM is met 55 sec. in handen, of beter gezegd, in de benen van een zekere Brabander. Matthieu van der Poel is met 59 seconden 3e in dit verder nietszeggende klassement.
De afdaling is in beide gevallen populairder dan de klim wat an sich opvallend is maar met de beklimming van de nabije Koning v Spanje en de verderop gelegen Loorberg, ook wel weer logisch. De Oostkant werd ruim 127.000 keer afgedaald, tegen bijna 95.000 aan de westkant.
Voor hem of haar met plankenkoorts
is er nog één escape
Enfin, na een vlakke aanloop vanuit het idyllische Partij door het fraaie landschap van de Gulp naderen we het begin van deze klim. Voor hem of haar met plankenkoorts is er dan nog één escape en wel rechtsaf de Oude Akerweg op richting Gulpen. Doe je dat niet dan doemt toch echt de Bergweg op, want dat is de officiële naam van deze weg.
We nemen afscheid van de laatste bebouwing en dan kunnen we nog in redelijke tred tussen de bomen door. Een blik naar voren kun je dan het beste vermijden want wanneer we ook de bomen achter ons hebben gelaten, verandert de tred in stoempen en van stoempen in harken. Wie herkent ’t niet? Het zwaartepunt van de klim ligt duidelijk in het laatste deel. Er zijn niet veel beklimmingen waar het voorwiel het contact met het asfalt verliest maar dit is er zo één.
wanneer we ook de bomen achter ons hebben gelaten, verandert de tred in stoempen en van stoempen in harken.
De weg is, op een paar enkele verbrede meters na, smal dus even goed op de pedalen staan, met alle zijdelingse bewegingen die hiermee gepaard gaan, is er niet bij, zeker niet wanneer er ook nog tegemoetkomend, léédvermakend, verkeer is.
Dit alles gebeurt onder het toeziend oog van wijlen Jean Nelissen want naast ’t Mariamonument heeft de Gulperberg sinds 2016 ook een monument voor Jean Nelissen. Een betere plek is er bijna niet.
De Gulp dus…vertaald levert dit o.a. onda, finta, coquette op maar pas bij het Engelse zipper en spurt hebben we een associatie en is de cirkel weer rond.
Christopher
Vind je dit leuk? Lees dan meer ‘wieler-bevindingen’ van Christopher op Christopher’s blog
Lijkt het jezelf ook leuk om jouw eigen artikel terug te zien op grimpeur.nl? Stuur dan even een mailtje naar info@grimpeur.nl
0 reacties