Warme voeten tijdens koude winterse ritten. Dat is wat je wil. Maar in de praktijk is het toch vaak lastig om je voeten er knusjes bij te houden tijdens een fietsrit. Zeker als je langer dan een uur op pad bent. Gelukkig zijn er tal van oplossingen die je helpen om je voeten warm te houden tijdens het fietsen. Maar welke werken nu echt? En met welk weer gebruik je wat? Uit eigen ervaring heeft grimpeur.nl de beste tips op een rij gezet.
Voor mij zijn koude voeten vaak de nummer 1 oorzaak om een winterse fietsrit eerder af te kappen. Wat bij wielrenners nog wel eens in de weg kan zitten is een stukje ijdelheid. Er snel uitzien is vaak het halve werk 😉 En van die lompe winterse overschoen zien er dan toch net wat minder gesoigneerd uit. Dus wie mooi wil zijn moet pijn lijden!
Wil je warme voeten tijdens het fietsen, doe ze dan een plezier en gooi die ijdelheid overboord. Denk je dat je voeten te weinig zijn beschermd voor de kou dan is het waarschijnlijk ook zo! Dus doe die overschoenen aan. In de zomer kun je weer de blits maken!
Hoe krijg je warme voeten tijdens het fietsen?
De nummer één reden waarom je voeten meestal als eerste de sjaak zijn tijdens een koude rit is dat ze eigenlijk helemaal geen fluit doen. Ze brengen natuurlijk wel kracht over op de pedalen. Maar voor de rest bewegen ze ontzettend weinig. En ja, dat is funest met koud weer. Ze zijn een makkelijk slachtoffer.
Teenstukken en overschoenen
Tijdens het fietsen koelen je voeten het snelst af door de koude rijwind. Dit is het eerste dat je aanpakt op je weg naar warme voeten. Iedere fietsschoen is voorzien van ventilatie. Natuurlijk fijn in de zomer. Zouden ze er niet inzitten dan kun je soep trekken van je zooltjes na een fietsrit van 100km. Maar in de winter werken die ventilatieopeningen niet in je voordeel. De rijwind gaat daar met alle plezier doorheen. Zorg dus voor een windichte laag over je schoenen. Dit kunnen teen covers zijn of overschoenen met windstopper en een fleece voering. Is het echt koud, haal dan meteen het grof geschut van stal en zorg voor een paar goede neopreen overschoenen. Dan blijven je voeten zeker warm tijdens het fietsen!
Wanneer gebruik je wat?
- Teen covers 10 tot 15 graden
- Overschoenen met fleece en windstopper 5 tot 10 graden
- Neopreen overschoenen -2 tot 5 graden
Nog een gouden tip, lees je dit artikel omdat je tijdens het mountainbiken last krijg van koude voeten. Dan zijn neopreen overschoenen echt een uitkomst om je voeten lekker warm te houden. Maar koop dan vooral geen al te dure overschoenen. Want ze slijten ontzettend snel bij intensiever gebruik.
Wollen sokken zorgen voor warme voeten tijdens het fietsen
Het klinkt als een advies uit de oude doos. Maar als jij s ‘winters gewend bent om met je reguliere fietssokken in je wielerschoenen te stappen dan kan er een wereld voor je open gaan. En het klinkt misschien oubollig, maar dat zijn ze niet hoor. Merino wollen fietssokken maken echt een verschil tijdens een koude winterse fietsrit. Ze houden je voeten echt lekker warm. Goedkoop zijn ze niet. Kijk niet op van een prijs van 40 euro of meer voor een echt goed paar die ook nog eens waterafstotend zijn. Maar dan ben je ook echt goed voorbereid op ieder weer.
In de realiteit zijn deze waterafstotende wollen fietssokken alleen weggelegd voor de diehards die in het meest extreme weer nog op de MTB of wielrenfiets stappen. Voor een winterse rit tussen de 0 en 5 graden is een regulier paar merino wollen fietssokken in combinatie met een goede overschoen voldoende om je voeten lekker warm te houden. Is mountainbiken helemaal jouw ding dan is het niet gek om die waterafstotende rakkers toch te overwegen.
BBB Cycling HeavyDuty Overschoenen voor 28,95 bestellen bij bol.com
AGU Merino Fietssokken Six6 voor23,95 bestellen bij bol.com
Bestel GripGrab Waterproof Merino Fietssokken voor 51,95 bij bol.com
Een bijkomend voordeel van merino wollen fietssokken is dat ze je voeten niet alleen warm houden. Ze houden ook nog eens geen geur vast. Al zal je elders wel ruiken dat je net een flink stuk gefietst hebt… Aan de sokken zal het dus niet liggen
Winterfietsschoenen
Ben je ook in de winter niet weg te slaan van je wielrenfiets. Dan is het misschien de moeite waard om fietsschoenen aan te schaffen die specifiek zijn gemaakt voor winterse omstandigheden. Als je dan geen warme voeten krijgt! Ze zijn verkrijgbaar in verschillende weersomstandigheden, van mild winters weer tot extreme vrieskou van -10 graden Celsius.
Of het je waard is om specifieke schoenen voor de winter aan te schaffen moet je zelf afwegen. In Nederland kun je in de meeste gevallen volstaan met goede overschoenen en sokken voor de winter. Zelf pak ik geregeld de wielrenfiets om een langeafstandsrit te doen op een mooie winterdag. Ook met dagtemperaturen die rond het vriespunt liggen. Zo’n winterfietsschoen is dan wel erg comfortabel aan de voeten. Warme voeten gegarandeerd. Maar trek je ze aan terwijl het toch net iets te warm is… Dan kan het gaan klotsen in je schoen.
Bestel Fizik R5 Artica winter fietsschoenen voor 210,00 bij bol.com
Hacks voor warme voeten tijdens het fietsen
Als laatst. Er zijn genoeg hacks op internet te vinden om je voeten warm te houden tijdens het wielrennen. Van plastic boterhammenzakjes over je sokken tot aluminiumfolie onder je zooltjes. Of ze werken? Zelf heb ik de proef op de som genomen door mijn voet tot halverwege in te pakken met aluminiumfolie, over mijn fietssokken heen welteverstaan. Het had wel effect, dit werkt als een soort windstopper en houd je voeten warmer. Al blijft het toch een beetje geklungel. Hacks zijn leuk, maar uiteindelijk ben je beter af met een langetermijnoplossing.
0 reacties