Vind de beste fietsbril voor jou. Zo maak je de perfecte keuze

De fietsbril is ongetwijfeld het meest coole accessoire in je fietsoutfit. Een gave fietsbril kan je look maken of kraken. En dat is belangrijk, want er goed uitzien op de fiets heeft hoge prioriteit bij veel wielerliefhebbers. De bril moet matchen met je kleding, racefiets of mountainbike en er vooral ontzettend snel uitzien. Want er snel uitzien is ook belangrijk! Maar los van de looks heeft een fietsbril natuurlijk ook nog een andere functie… Zon, vliegjes en ander gespuis uit je ogen houden. Er is heel veel keuze in fietsbrillen. Grimpeur.nl legt je uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe fietsbril. 

Fietsbril prijs en kwaliteit

Wanneer je op onderzoek gaat naar fietsbrillen zal je al snel opvallen dat er een enorm prijsverschil is tussen modellen. Voor een simpel instapmodelletje ben je vaak al klaar met een tientje. Maar kijk je verder naar de topmodellen dan zijn prijzen van over de €200,- geen uitzondering. Waarom zijn deze fietsbrillen dan zoveel meer waard dan dat goedkope model?

Bouwkwaliteit, materialen en comfort

Leg een premium en budgetvriendelijke fietsbril naast elkaar en je ziet weldegelijk verschil aan het niveau van afwerking. Het verschil in kosten zit vaak in het gebruikte materiaal. Zo zijn de duurdere fietsbrillen vaak gemaakt van lichtere materialen die het draagcomfort verhogen. Ook de afwerking draagt bij aan comfort. Een budget fietsbril bestaat vaak enkel uit een hard kunststof montuur. Ga je naar de hogere prijsklassen dan zijn de brillen voorzien van rubberen neusstukjes en rubberen afwerking aan de binnenzijde van de poten zodat de fietsbril comfortabel is en minder snel van je gezicht kan vallen.

Fietsbril design

Zoals gezegd in de intro. Looks zijn belangrijk. Zeker als het aankomt op fietsbrillen. De meest gewilde modellen komen vaak van hoogwaardige merken zoals Oakley, POC en 100%. En omdat deze montuurtjes zo begerenswaardig zijn betaal je ook wat extra’s. Daarbij moet wel vermeld worden dat er kwalitatief vaak niks op af te dingen valt.

Lens kwaliteit

Het duurste element in een fietsbril is de lens. Hier zit verreweg de meest technologie in verwerkt.  Een goede fietsbril zorgt voor UV bescherming om schade aan je ogen te voorkomen. Let bij de aanschaf op welke UV bescherming er wordt vermeld. Bij UV400 zijn je ogen volledig beschermd voor UV invloeden. Een andere factor in de lenskwaliteit is het tegengaan van schitteringen, denk aan schitteringen die van water of een nat wegdek kunnen komen. Een goede fietsbril dempt deze reflecties zodat je niet onverwacht verblind wordt. 

Naast al het technologisch vernuft dat hierboven is beschreven is er ook nog een hele praktische kwaliteitsgraadmeter aan de lens. De krasbestendigheid. Hoogwaardige  fietsbrillen zijn voorzien van een harde coating waardoor de lens van de fietsbril minder gevoelig is voor krassen.

Goede lens fietsbril
Een goede fietsbril beschermt tegen UV-straling en dempt schitteringen en reflecties

Type lenzen

Als je eenmaal hebt besloten op een montuur dat je mooi vindt is er nog een belangrijke knoopje door te hakken. Welk type lens wil je in je fietsbril? Hierbij is het van belang dat je van te voren goed nadenkt over waar je veel fietst en of je de fietsbril het hele jaar door gaat gebruiken.

Fietsbril met gekleurde lens

Steeds vaker zie je dat fietsers voor een specifieke lenskleur kiezen. En dit heeft zo zijn voordelen. 

Gele lenzen geven meer contrast bij minder licht. Blauwe lenzen geven meer contrast op zonnige dagen. Om die reden zie je vaak dat mountainbikers die veel in beboste gebieden fietsen hun keuze laten vallen op een fietsbril met gele lenzen. De fietsbril met blauwe lenzen is dan weer uitstekend wanneer je op een zonnige dag op de racefiets eropuit trekt. Zoek je een echte allrounder dan ga je voor grijze lenzen. 

Meekleurende glazen

Een bril met meekleurende glazen heeft een fotochromatische lens. Deze kleurt mee met het omgevingslicht. Zo worden de glazen duisterder wanneer je in de open zon fietst. Rij je het bos in dan zullen de glazen lichter kleuren zodat je zicht niet te donker wordt. Dit zelfde effect merk je dus ook op een wisselvallige dag met periodes van bewolking en zon.

Maar doordat de lenzen zich langzaam aan het omgevingslicht aanpassen kun je in dit geval toch tijdelijk slechter zicht hebben. In dit geval is een fietsbril met gekleurde lens beter. Een bril met fotochromatische lens is duur in aanschaf maar kan het hele jaar door gebruikt worden voor ieder type fietsrit. Let wel op, als het licht op een dag sterk schommelt is het prettiger en veiliger om een fietsbril met gekleurde lens te dragen

Verwisselbare lens

Een fietsbril kan dus een flinke investering  zijn. Zeker als je voor een topmodel gaat. Daarom is het goed om van te voren te checken of het montuur van jouw keuze de mogelijkheid heeft om lenzen te wisselen. Dan kun je nog altijd nieuwe lenzen bijkopen, en heb je voor ieder weertype een lens achter de hand.

Draagcomfort fietsbril
Het draagcomfort van een goede fietsbril wordt bepaald door grip, ventilatie en bescherming tegen rijwind.

Het comfort van een fietsbril

Het is al eerder aangestipt in dit artikel. Er zit veel verschil in het comfort dat je van een fietsbril kan ervaren. De volgende zaken 

Ventilatie

De meeste moderne fietsbrillen zijn voorzien van kleine openingen tussen de lens en het montuur. Deze zorgen ervoor dat je bril niet beslaat. Handig! zeker als je fervent mountainbiker bent en op een koude winterdag er graag op uit trekt. Dan herken je het probleem vast wel dat je lenzen ineens volledig beslaan wanneer je plots stil staat na een intensieve inspanning. Er is trouwens ook antifog spray beschikbaar om je brilglazen mee te behandelen. Dit helpt ook tegen de condensvorming op je lens.

Pasvorm van de fietsbril

Wanneer een bril niet fijn past kan je last ondervinden van traanogen, omdat je ogen dan niet voldoende beschermd zijn voor rijwind. Let dus op dat de kromming van glazen je ogen goed bedekken. Verder is de grootte ontzettend belangrijk. Je wil dat een fietsbril stil op je neus blijft zitten en niet beweegt tijdens een inspanning.

Welke fietsbril staat je het mooist?

Uiteindelijk is dit waar het om gaat, een fietsbril moet er gaaf uitzien. De trend is fietsbrillen met grote lenzen. Maar niet iedereen komt weg met deze look, kijk maar naar de gebroeders Yates! Gelukkig heeft de redactie van grimpeur.nl al heel wat montuurtjes versleten. Zo kunnen we je een aantal goede aanbevelingen doen van welke brillen bij je gezicht passen.

Fietsbril voor een smaller gezicht

BBB Cycling FullView 79,95
POC DO Blade122,-
Oakley Sutro129,95

Fietsbril met normale pasvorm

Oakley Jawbreaker168,-
AGU Bold74,95
Adidas Zonyk L192.98

Fietsbril voor een breder gezicht

100% Glendale190,-
BBB Fuse79,95
Oakley Wind jacket142,-

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *