Tintelende en slapende handen tijdens het fietsen zijn strontvervelend!

Je kent het gevoel vast wel. Ben je bezig aan een heerlijke zomerse rit. Plots merk je dat je handen beginnen te tintelen. 10km verder zijn je handen doof en gevoelloos geworden. Nondeju! Lekker dan. Dat wordt wapperen alsof je net een hete aardappel in je handen hebt gehad. Laat je handen langs je lijf bengelen om te zorgen dat er weer een beetje bloed doorstroomt. Na enige tijd komt het gevoel in je handen weer terug en kun je er weer even tegenaan.

Tintelende en slapende handen tijdens het fietsen is een vervelend en veelvoorkomend kwaaltje. Maar het is prima op te lossen. Je kan een aantal dingen doen om deze gevoelloosheid te voorkomen. Grimpeur.nl zet ze op een rij.

Top 3 fietshandschoenen
1. GripGrab Pro Gel€ 32,95
2. Rogelli Phoenix € 16,95
3. Roeckl Alpha€ 58,95

Verplaats je handen regelmatig op het stuur

Tijdens een rit laat je je handen vooral rusten op de remgrepen. Dit is ook veruit de meest comfortabele positie. Als je merkt dat je na enige tijd een tinteling in je handen krijgt is het goed om eens van handpositie te wisselen. Zo voorkom je dat het de tinteling erger wordt of dat je echt slapende handen krijgt. De beste optie is om je handen een tijdje bovenop het stuur te leggen, in deze positie zit je meer rechtop en hoeven je handen minder gewicht op te vangen. Ga je in de beugel hangen dan kan dat ook wat verlichten. Dit is wel nog steeds een positie waarbij veel druk door je handen wordt opgevangen.

Zet je stuur wat hoger

Door je stuur wat hoger te zetten ga je automatisch iets rechter op de fiets zitten. Hierdoor verplaats je meer gewicht naar achteren en staat er minder druk op je handen. Minder kans op slapende handen dus. Simpel maar doeltreffend. Maar heel aerodynamisch is het niet. Je zal er niet sneller van gaan fietsen.

Goede handschoenen

Een goed paar handschoenen kan een wereld van verschil maken. Voor de hand liggend is dat je een goed stel fietshandschoenen gebruikt waar ook de nodige demping inzit. Zijn je fietshandschoenen te klein dan gaan ze waarschijnlijk knellen. Als gevolg hiervan gaan je handen tintelen. Heb je last van slapende handen tijdens het fietsen, let dan op of je de goede maat fietshandschoenen hebt. Let bij de aankoop van een nieuw paar ook eens op hoe de naden lopen. Wellicht is de maat wel goed maar knelt de naad net een zenuw af.

Slapende handen fietsen, Roeckl

Zelf heb ik goede ervaring met fietshandschoenen met gel pads van Roeckl. Ze zorgen voor veel betere demping en verlichten de druk op het stuur.  Ervoor heb ik wel 10 andere sets gehad, maar deze zijn veruit het fijnst. Roeckl is gespecialiseerd in het maken van handschoenen. En zoals het hoort bij een oud Duits bedrijf voorzien ze hun producten van een goede dosis gründlichkeit. Fietshandschoenen van Roeckl zijn wel aan de prijs, maar je hebt er echt jaren plezier van!

Naast Roeckl zij er nog een aantal budget vriendelijkere opties. Onderstaande top 3 fietshandschoenen hebben allemaal ingebouwde gelpads waardoor je handen een stuk comfortabeler op het stuur liggen en minder kans op tintelende of slapende ontstaat.

Top 3 fietshandschoenen
1. GripGrab Pro Gel€ 32,95
2. Rogelli Phoenix € 16,95
3. Roeckl Alpha€ 58,95

Een dubbele dosis Stuurlint

Hierboven had ik het net al even over demping in je fietshandschoenen. Om een tintelend gevoel in je handen te voorkomen kan je ook meer demping toevoegen door een dikker stuurlint te gebruiken. Of zoals de profs doen in Parijs Roubaix en de Belgische voorjaarsklassiekers, je stuur inpakken met twee lagen stuurlint. Zo denderen ze comfortabel over de kasseien.

Het merk Lizard Skins maakt hoogwaardige stuurlinten variërend in in dikte van 1,8 tot 3,2mm. De 3,2mm geeft een stuk meer demping op het stuur en maakt langere ritten veel comfortabeler.

Lizard_Skins_3.2mm_Stuurlint_Slapende_handen_Fietsen

 

Zithouding en afstelling van de fiets

Heb je na het uitproberen van bovenstaande tips nog steeds last van dove handen dan is je houding en fietsafstelling waarschijnlijk niet in orde. Een veelvoorkomend probleem is dat wielrenners met te veel spanning in hun schouders en armen fietsen. Zorg dat je je bovenlijf en armen ontspant. Dit zorgt ervoor dat je armen gaan werken als een soort schokdemper. Voor het trappen gebruik je je benen en je core.

Heb je geprobeerd je fietshouding te verbeteren en heb je nog steeds last van tintelende handen dan is het een goed plan om een bikefitter op te zoeken. De afstelling van je racefiets luistert heel nauw. Een stuurpen die 10mm korter is of het zadel een halve centimeter omlaag zetten kan al wonderen doen.

Ga bovenstaande tips maar eens proberen en hopelijk kom je voorgoed af van die slapende rakkers.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *