Vruchtbare wielergrond

Een bezoek aan de bakermat van drie Limburgse fietshelden. Of het aan het leidingwater ligt? Wij zijn erachter gekomen. Limburg Cycling en Grimpeur hebben de omgeving van Haelen eens goed verkend. Want het kan toch geen toeval zijn dat dit Limburgse dorp met amper 4400 inwoners de geboorteplek is van drie grote namen in de fietswereld. Jawel hoor, zowel Bart Brentjens, Roy Curvers áls Frans Maassen hebben op deze plek het levenslicht gezien. We hebben het hier over het meest vruchtbare stukje fietsgrond van Limburg!

In onze grenzeloze zoektocht naar mooie uitdagende fietsroutes verruilen we Zuid-Limburg ditmaal voor het midden van onze provincie. En dat is niet het enige! De racefiets mag dit keer thuisblijven. Deze route is bestemd voor gravelaars en mountainbikers! Want wie goed heeft opgelet weet dat deze drie fietshelden uit Haelen excelleren in verschillende disciplines. En het afwisselen van disciplines is waar de omgeving van Haelen zich perfect voor leent. Mooie fietspaden, eindeloze landwegen, singletracks en flowtrails. Onze drie fietshelden kunnen hier hun geluk niet op! Nou ja… Frans, met de ploegleiderswagen wordt het wel een ander verhaal.

Wat staat je te wachten?

Met twee prachtige gravelbikes van het Shimano Experience Center was het tijd voor wat (fiets)plezier. Een tocht van 53 kilometer en 200 (en een beetje) hoogtemeters. Op papier prima te doen, maar ter plekke een stevig karwei. Na een rustige aanloop door buurtschappen en landwegen komt het Heldense Bos in het vizier. Hier wordt je conditie flink op de proef gesteld. Want optimaal genieten van deze paden doe je als je het momentum er lekker inhoudt. De losse zandgrond, sporen en hoogteverschillen in de bochtige bostrails houden je hartslag constant hoog. Een lichte hardtail maakt korte metten met de mulle ondergrond. Kies je voor de gravelbike, dan is iets meer technische kunde nodig om de korte steile klimmetjes te overmeesteren. 

Op deze paden staan de echte fietshelden op!


Het hoogtepunt van de route bevindt zich na de oversteek van de Kesselseweg. De flowtrails worden hier uitdagender, de hoogteverschillen nemen toe en stroken met diepe zandgrond proberen jou en je tweewieler tot een halt te dwingen. Op deze paden staan de echte fietshelden op. Dus zet het stuur tussen je tanden en laat zien wat je waard bent!

Een waardige afsluiting


Met de zweetparels nog op het voorhoofd worden de Heldense bossen vaarwel gezwaaid en de terugreis naar de startlocatie ingezet. Het bos wordt verruild voor akkers en vergezichten en de benen krijgen een (klein) stukje zuurverdiende rust. Want na een hectische bospassage weten we zeker dat je deze mooie landwegen extra kan waarderen. 

Dus, ligt het leidingwater? Dacht het niet hè! De omgeving van Haelen is verassend uitdagend. Talent komt hier vanzelf bovendrijven. Ga er maar aan staan! En ontdek de fietsheld in jezelf.

Grimpeur tip
  • Deze route bevat slechts een greep uit het ruime repertoire aan trails en singletracks binnen de Heldense bossen. Als je de tijd (en benen) hebt is er nog veel meer offroad plezier te vinden! 

Grimpeurs des barrages

StartlocatieLaco Haelen, Roggelseweg 50
Afstand53 km
Hoogtemeters+- 230 hm
Moeilijkheid4/5

Download hieronder het .gpx navigatie bestand van deze route.


Download file: Grimpeur_Vruchtbare_grond_54km_230hm.gpx
Vind je dit leuk?
Haak aan op onze social media.

grimpeur.nl op facebookgrimpeur.nl op instagram

Tekst & beeld: © Grimpeur. Met dank aan Limburg Cycling en Shimano Experience Center.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

Beproef je talent op Watersley

Beproef je talent op Watersley

Watersley is gelokaliseerd op de allereerste helling in Zuid-Limburg. De Kollenberg in Sittard. Ga je Noordelijker dan...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *