Route | Vaals plat

Over de mooiste wegen van Parkstad en het Duitse grensgebied.


Vaals plat? Wat mag je daar nu van verwachten? Nou, noem deze rit gerust een avontuur. En ja, er zitten genoeg hoogtemeters in, maar die ga je niet op de bekende klimmen in de omgeving van Vaals inwinnen. Dit is een atypische rit met een uitdagend parcours en onbekende hellingen. Het vertrekpunt is Landal Vaals. En al meteen vanaf het begin stuur je richting het onbekende. Er gaat geklommen worden maar dan op z’n Duits! Met 100 kilometer voor de wielen en ruim 1050 hoogtemeters te overwinnen ben je “fix und fertig” als je de top van de Vaalserberg weer ziet opdoemen. Één geluk. Die hoef je niet meer op!

Meteen na het vertrek duik je de Duitse grens over en wordt de hoogtemeterscore geopend. De geleidelijke hellingspercentages van de Schneebergweg en Schlangenweg brengen de hartslag omhoog en de benen op temperatuur. Maar helemaal lekker lopen deze hellingen niet. Het wegdek in het Duitse deel van deze route is niet van dezelfde “premium” kwaliteit die we aan onze zijde van de grens gewend zijn. Een barretje minder bandenspanning is aan te raden voor deze rit.

Weiße Straßen
Zeker wanneer je op de prachtige Heyder Feldweg bent beland is een beetje minder bandenspanning een stuk comfortabeler. Een waar stukje Strade Bianche in Duitsland. Alleen de cipressen missen nog. De half verharde strook is maar 900 meter lang, dus je bent zo uitgerammeld over dit pittoreske paadje. Op naar Nederlandse bodem!

Kort maar pittig
De koers wordt hier gesierd door een aantal korte onbekende beklimmingen in de regio Parkstad. Voorbij de poorten van kasteel Erenstein is het de kort maar pittige Toupsberg die als eerst zijn opwachting maakt. Slechts 600 meter lang, maar een onvervalste kuitenbijter. Enkele kilometers verderop in het sfeervolle Rimburg zijn het de Hoolgrub en Molenweg die de kuiten doen verzuren. Voor de liefhebber. Rimburg is ook meteen een uitstekende plek voor een koffie met vlaai stop! 

Het glooit
Wanneer de totaalafstand doormidden is bevind je je op de glooiende wegen in de voorlopers van het Heuvelland. Hier is het “adagio”. Rustig fietsen en vooral genieten van de weidse omgeving. Want er gaat nog wat komen. Na het passeren van de klim Nagelbeek in het gelijknamige buurtschap in Schinnen veranderen het vals plat en glooiende wegen weer geleidelijk naar heuvels.

De laatste kilometers brengen je terug naar de regio Parkstad, waar de in het bos verscholen klim van Imstenrade de meest uitdagende horde is. Daarna komt het echte Heuvelland weer in zicht. Terug naar Vaals waar het 100 kilometer geleden allemaal begon. Tijd om de benen hoog te leggen en jezelf te verwennen met een verdiende versnapering!

Beklimmingen in deze route:

De volgende beklimmingen ga je tegenkomen tijdens deze route. De klimmen staan op volgorde.

 1. Schneebergweg
 2. Schlangenweg
 3. Toupsberg / Mont Chevre
 4. Hoolgrub
 5. Molenweg Rimburg
 6. Nagelbeek
 7. Imstenrade

Route | Vaals plat

StartlocatieLandal Vaals
Afstand100 km
Hoogtemeters1050 hm
Moeilijkheid4/5

Download hieronder het .gpx navigatie bestand van deze route.


Download file: Grimpeur_Vaals plat_100km_1050hm.gpx

Heb je alles bij je voor onderweg?

Tekst & beeld: © Grimpeur

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

1 Reactie

 1. Oliver

  Hallo Grimpeur,

  Te gek, al die nieuwe Grenzeloos routes! Benieuwd of ik nog nieuwe stukjes Limburg kan ontdekken.
  Er zit overigens een klein foutje in de website; als je de Vaals Plat route download via de “Download deze Route” knop dan krijg je de .gpx van de Sittard-Geulle-Sittard route.

  Verder niets dan lof, ga zo door!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *