Het roer om
Van Sittard naar Zittard door Limburgse heuvels en ‘Dutch mountains’. Met het inladen van deze gpx-route op je fietscomputer wordt je in een stevige ronde van 110 kilometer van Sittard naar het schitterende Roerdal genavigeerd. De start aan de rand van Zuid-Limburg begint met een paar gemoedelijke hoogtemeters. Gaandeweg wordt de glooiing in het landschap eruit gestreken. De rollende heuvels in de Gemeente Beekdaelen maken plaats voor lange lanen, rivierlandschap en verlaten akkerwegen in Gemeente Roerdalen. Staat er een briesje dan is deze route extra uitdagend!

Vanaf het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard vertrekt de route in Oostelijke richting voor een milde inspanning. Vlak buiten de stad nabij het Watersley Sports & Talentpark wordt de Sittarderweg richting Windraak bedwongen. Een stiekem kuitenbijtertje van pakweg 600 meter die met een maximale helling van 7,5% de klimspieren weet aan te spreken. De komende 15 kilometer blijf je fietsen in de voorlopers van het Zuid-Limburgse Heuvelland. 

Wanneer de wielen weer over Nederlandse bodem rollen is het landschap definitief veranderd. Reliëf is ver te zoeken.


Grenzeloos

Ook deze route heeft een echt ‘Grenzeloos’ karakter. De landsgrens wordt meermaals overgestoken voor een uitstapje in Duitsland. Het Tüdderner Fenn is de eerste excursie op het programma, gevolgd door een mooi meanderend pad langs natuurgebied de Schwienswei. Wanneer de wielen weer over Nederlandse bodem rollen is het landschap definitief veranderd. Reliëf is ver te zoeken. Het cultuurlandschap van Midden-Limburg is bereikt. Lange lanen en akkerwegen brengen je in rasse schreden dichterbij het meest Noordelijke punt van de route gemarkeerd door de Prins Bernhard Molen in Melick.

Hier bekommeren de monniken zich niet over speciale bierbrouwsels


Aangekomen in het Roerdal wordt het echt genieten. Absoluut hoogtepunt is het pad om de Herkenboscher Leigraaf, de weg kronkelt speels mee met de naastgelegen Roer. Het landschap is schilderachtig. Rijen populieren, sierlijke boomgroepen en doorkijkjes naar de dorpskern van Herkenbosch maken de oevers van de rivier tot een lust voor het oog. Het parcours maakt nog een paar omwentelingen nabij Sint Odiliënberg om vervolgens via het buurtschap Zittard de definitieve terugreis richting het Zuiden in te zetten. 

‘Varkentje’

Door het dennenbos van natuurgebied het Sweeltje gaat de koers richting Echt. Hier wordt Abdij Lilbosch gepasseerd. Waar de monniken zich niet bekommeren over speciale bierbrouwsels maar met passie zorgen voor de echte Limburgse ‘Livar’ kloostervarkens. Welke ons bij het besluit van dit parcours brengen. ‘Het varkentje is bijna gewassen’. Natuurgebied De Doort en het Limbrichterbos staan als sluitpost op het menu waarna Sittard weer aan de horizon verschijnt.

Het roer om

StartlocatieTom Dumoulin Bike Park
Afstand110 km
Hoogtemeters400 hm
Moeilijkheid3/5

Download hieronder het .gpx navigatie bestand van deze route.


Download file: Grimpeur_Het_roer_om_110km_400hm.gpx
Vind je dit leuk?
Haak aan op onze social media.

grimpeur.nl op facebookgrimpeur.nl op instagram

Tekst & beeld: © Grimpeur. Dit is een samenwerking met Limburg Cycling.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *