Grimpeurs des barrages

Van randje Zuid-Limburg, naar de rand van de Ardennen. Soms sta je versteld van de mooie plekken die je kunt ontdekken vanaf de fiets. Helemaal op eigen kracht. Dit is zo’n rit. Een kleine mini-vakantie op de racefiets. Van randje Zuid-Limburg, langs glooiende vergezichten, stuwmeren en ongerepte naaldbossen, naar de rand van de Ardennen.

Vanaf het vertrekpunt in Slenaken wordt al snel de Belgische grens overgestoken naar het kenmerkende landschap van de Voerstreek. De rustige wegen, vergezichten en het bovengrondse elektriciteitsnet helpen meteen bij het vakantiegevoel.

Dat gevoel ga je in deze rit niet meer loslaten. Want na iedere klim worden de vergezichten en pittoreske dorpjes een stukje mooier. En over klimmen gesproken. Met 1.500 hoogtemeters is deze rit een mooie uitdaging voor de grimpeurs. De moeilijkste klim start vanuit Limbourg. Vanuit het centrum rukt de Côte de la Ville Haute als een muur voor je op. Bijna een kilometer lang blijven de hellingspercentages in de dubbele cijfers. Dit is een pittige klant!

Op ongeveer 35km fietsen bereik je het eerste stuwmeer. De indrukwekkende Barrage de la Gileppe. Stop hier zeker even voor koffie en een fotomomentje. Na een stukje langs het meer te fietsen klim je via de prachtige Côte des Sangliers terug naar hoger gelegen gebied. Op naar de Vesderstuwdam in Eupen!

In Eupen wordt het hoogste punt van deze rit behaald. 400 meter boven NAP! Vanaf hier dwarrelt de route weer terug richting Zuid-Limburg. Langzaam zie je het bosrijke Ardennengebied weer veranderen naar de open gelegen heuvels van de Voerstreek. Wil je nog even blijven genieten op Belgisch grondgebied, dan is een stop bij bistro Le Soigneur een aanrader. Nog even de reserves bijvullen want er wordt nog één keer geklommen in Zuid-Limburg. Als laatst moet je de Eperheide nog overwinnen voordat de benen omhoog mogen.

Beklimmingen in deze route:

De volgende beklimmingen ga je tegenkomen tijdens deze route. De klimmen staan op volgorde.

 • Mabrouck
 • Hombourg – Henri Chapelle
 • Côte de la Ville Haute
 • Côte des Sangliers
 • Langesthal
 • Eperheide
Grimpeur tip
 • Doe voor deze rit een bar minder luchtdruk in je banden dan normaal. Veel wegen in de Belgische Voerstreek en Ardennen zijn een stuk slechter onderhouden dan je gewend bent in Nederland. Dit rijdt veiliger en comfortabeler.
 • Op de startlocatie in Slenaken kun je gratis parkeren op de grote parkeerplaats “Bij de brug” gelegen onderaan de Loorberg.

Grimpeurs des barrages

StartlocatieSlenaken, parkeerplaats “Bij de brug”
Afstand100 km
Hoogtemeters1500 hm
Moeilijkheid5/5

Download hieronder het .gpx navigatie bestand van deze route.


Download file: Grimpeurs_des_barrages_100km_1500hm.gpx
Vind je dit leuk?
Haak aan op onze social media.

grimpeur.nl op facebookgrimpeur.nl op instagram

Tekst & beeld: © Grimpeur

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

Beproef je talent op Watersley

Beproef je talent op Watersley

Watersley is gelokaliseerd op de allereerste helling in Zuid-Limburg. De Kollenberg in Sittard. Ga je Noordelijker dan...

5 Reacties

 1. Peter

  Probleem lag inderdaad aan de browser! In Google Chrome wordt de file direct als .gpx. gedownload. Bedankt voor jullie hulp.

  Antwoord
 2. Denise

  Wat een super toffe route. Weg op veel plaatsen niet al te best, maar nog te doen. Houd wel rekening met enkele wegopbrekingen ivm de overstromingen vooral in Limbourg en rond Eupen. Je kunt er wel omheen, maar je zult even af moeten stappen.

  Antwoord
 3. Wiel

  Heb al vaker gedeeltes van deze route gefietst, ga ze nu helemaal doen.

  Antwoord
  • grimpeur

   Leuk om te horen Wiel! Mooie uitdaging deze route!

   Antwoord
 4. Ralph de Vaan

  Hoe zijn de wegen van de route GRIMPEURS DES BARRAGES? Of zitten er ook veel onverharde wegen in deze route?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *