Dwars door de Meinweg

Met de gravelbike door naaldbossen,
veldwegen, heide en veengebied.

Ten Oosten van Roermond ligt een ongerept natuurgebied vol schitterende paden, niet toegankelijk voor de racefiets, maar perfect voor de razend populaire gravelbike. Limburg Cycling en grimpeur.nl gaan samen op pad en laten je deze mooie streek vol naaldbos, heide en veengebied graag ontdekken.

De zon houdt zich nog schuil achter de horizon wanneer we aankomen bij de start van de route. Het is fris, je ademt rookpluimen van condens, maar de dag wordt mooi. Er is verder nog niemand. Een soepele klik in de pedalen en het zandpad begint te knisperen onder de wielen van onze gravelbikes. Vandaag wordt een avontuur!

Dit is wat je te wachten staat!

Vanaf startlocatie De Venhof verken je Nationaal Park De Meinweg en omliggende natuurgebieden. De route is toegankelijk en loopt over fijne onverharde wegen zonder technische obstakels. Ideaal voor de gravelbike maar ook zeker leuk op de mountainbike.


Je merkt ook meteen dat de route niet vlak is. Het is zeker geen Zuid-Limburg. Maar er is weldegelijk hoogteverschil


Vanaf de startlocatie passeer je de IJzeren Rijn. Deze oude inactieve spoorlijn die een weg klieft door het natuurgebied is kenmerkend voor de Meinweg. Net als de hoge roodbruine stammen van het naaldbos. De fietspaden slingeren hier sierlijk tussendoor. Je merkt ook meteen dat de route niet vlak is. Het is zeker geen Zuid-Limburg. Maar er is weldegelijk hoogteverschil, wat de route net wat pittiger maakt.

Vanuit het naaldbos van de Meinweg gaat de route over in mooie veldwegen richting de Duitse grens. Dit gedeelte biedt je prachtige vergezichten. Met een beetje geluk spot je enkele reeën in de open velden langs de bosrand.

Een hoogtepunt is het veengebied bij het Elmpter wald. Slingerend tussen waterpartijen en rietpluimen waan je je in een compleet andere omgeving. Zeker in de ochtend als er nog wat mist hangt is dit gebied een lust voor het oog. De paden hier zijn vlak, maar daarin komt verandering.

Het venijn zit in de staart

Hopelijk heb je nog wat jus bewaard voor het slotstuk. Vanaf het Elmpter Wald wordt de Meinweg voor de tweede keer doorkruist. Dit keer bezoek je het heidegebied waar de paden langzaam beginnen te glooien tussen het paarse gewas. Wanneer de laatste kilometers aanbreken kom je nog een paar leuke kuitenbijtertjes tegen. De klim na het passeren van de Dalheimer Mühle is de scherprechter in deze route. Hier mag je de tank leeggooien, de finish is in zicht!

Grimpeur tipDit natuurgebied is populair bij natuurliefhebbers. De paden worden gedeeld met andere recreanten. Kom dus vroeg, fiets en geniet in rust en wellicht spot je ook nog wat wild langs de route!

Route | Dwars door de Meinweg

StartlocatieHerkenbosch
Afstand66 km
Hoogtemeters400 hm
Moeilijkheidsgraad2/5

Download hieronder het .gpx navigatie bestand van de route


Download file: Grimpeur_Meinweg_66km-400hm.gpx
Tekst & beeld: © GrimpeurKleding:

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *