Limburgs Mooiste gehucht?

Zuid Limburg kent zo haar geheimen. Verborgen gehuchten, onbekende klimmen, de pareltjes die velen zoeken tijdens een tocht op de racefiets. Vebego Limburgs Mooiste heeft Grimpeur gevraagd om de 2022 routes te verkennen en de pareltjes eruit te pikken. En dat hebben we gedaan! Rijd je dit jaar de 130 km blauwe route van Vebego Limburgs Mooiste dan brengt de fiets je door een prachtig gehucht. Een kneuterig plekje met vakwerkhuizen en… een alleraardigst klimmetje! En dat alles buiten de grenzen van het tumultueuze Heuvelland. Grimpeur geeft je een voorproefje.

Vakwerk

Dit kleine avontuur speelt zich af binnen de gemeente Nuth. Hier bevindt zich het schilderachtige gehucht Terstraten. De goed bewaard gebleven vakwerkhuizen hier zijn al in 1969 aangewezen als beschermd dorpsgezicht. En terecht. Want je waant je even op vakantie. Kenmerkend zijn de achttal hoeven die verspreid over het gehucht liggen. Saillant weetje is dat een oude landbouwschuur afkomstig uit Terstraten in 1952 is afgebroken om daarna weer opgebouwd te worden in het Openluchtmuseum in Arnhem. De schuur uit circa 1800 is hier nog steeds te bewonderen.

Maar we zijn hier niet alleen om te mijmeren over vakwerkhuises. Er moet ook nog getrapt worden!


Klimwerk

Maar we zijn hier niet alleen om te mijmeren over vakwerkhuisjes. Er moet ook nog getrapt worden! Terstraten ligt in een dal. En waar een dal is, is een klim! De helling in kwestie deelt zijn naam met het gehucht. Het is geen zware opponent, maar mag de naam kuitenbijter nét dragen. Het is een korte helling van pakweg 600 meter die zich door deze korte afstand perfect leent om staand op de pedalen te bedwingen. Het gemiddelde hellingspercentage helpt hier zeker aan mee. Met zo’n 4% is het asfalt van Terstraten vergevingsgezind. Al is de klim niet constant. De hellingshoek op deze typische holle weg schommelt nogal en tikt plaatselijk bijna de 7% aan. Maar ook dat zal weinig wielerkuiten doen beven.

Terstraten, je bent er zo doorheen, dus kijk goed rond als je er bent! Is de nood hoog om even uit de pedalen te klikken, doe dat dan gerust. Want er zijn ergere plekken om even een hapje te eten, uit te puffen op een bankje of uh… een bandje te vervangen, om maar een paar suggesties te geven. Dit is één van die plekjes die je aan het eind van de rit bijblijven. Een visitekaartje voor Vebego Limburgs Mooiste’s 130 km blauwe route.

Meedoen met Vebego Limburgs Mooiste? Alle racefietsroutes van de 2022 Vebego staan online. Kies er een die bij je past.

Tekst & beeld: © Grimpeur. Dit is een samenwerking met Vebego Limburgs Mooiste.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *