De beklimming van Les Waides

We fietsen in Neufchâteau, Dalhem. Nipt over de grens van de Voerstreek. Het is een heerlijk zonnige ochtend in juni, geen vuiltje aan de lucht, geen fietser in omstreken. Hemelsbreed bevindt de Zuid-Limburgse landsgrens zich zo’n 5 kilometer achter ons. Daar waar de wegen bruisen met dagjesmensen is het hier, op Belgisch grondgebied, stil. 

Maar die stilte zal van korte duur zijn. Op het routekaartje staat vandaag een geweldenaar. Een klim met allure die de meeste Zuid-Limburgse hellingen doet verbleken. Met een lengte van ruim 2,5 kilometer en 141 hoogtemeters is Les Waides een tegenstander van formaat. Een onmisbare klim op het palmares van wielerliefhebbers in deze regio.

Les Waides kent geen koers historie. Enkel toertochten nemen de helling sporadisch mee in de routeplanning. Hier zijn het niet de klasbakken uit het profpeloton, maar gewoon wij normale stervelingen die geschiedenis schrijven. En geschiedenis schrijven dat lukt makkelijk op deze klim. de laatste meters zijn gruwelijk steil, met uitschieters naar 15%. Over deze klim zul je het nog jaren hebben!

De beklimming

Alhoewel de cijfers imposant klinken verdient de voet van de klim weinig mooie woorden. De “officiële” klim van Les Waides start vanaf de N650, Route de Val Dieu. Een relatief rustige verbindingsweg waarop het vaak moeilijk blijkt om de snelheidslimiet na te leven. Gelukkig ben je deze weg snel vergeten wanneer je de afslag Fechereux inslaat en begint aan de eerste stijgende meters.

Deze meters dienen vooral als opwarmer. Het teer loopt hier vergevingsgezind omhoog met een helling van 6%. Na 700 meters bereik je een splitsing en sla je rechtsaf. Hier tref je het bordje Les Waides en sta je aan het begin van een portie serieus klimwerk. Een korte afdaling vormt het startschot voor 1,5 kilometer puur klimmersgeluk. Deze gaat pijn doen!

De gedachte om vanuit de afdaling meteen door te stampen is aanlokkelijk. Maar graaf hier nog niet te diep in de energievoorraden. Het best houd je het kruit nog droog. Je bent pas halverwege de klim, en Les Waides schroeft de moeilijkheidsgraad langzaam een tandje omhoog. Met 8% wordt het gevecht tegen de zwaartekracht opgestookt.

Op 1,7 kilometer van de klim lijkt Les Waides een gestreden strijd. Tussen de huizen gaat de spanning even van de benen af. Een buurtschap blokkeert het zicht op de top. Maar reken je nog niet rijk. houd je focus vast en het stuur recht. Je bent nog niet klaar met Les Waides, en Les Waides is nog niet klaar met jou! 

Dat laatste stukje…

Fietsers die Les Waides hebben bedwongen hebben het maar over één ding. De laatste 200 meter steil klimmen tot aan de solitaire es, eenzaam aan de top. Zeker als de benen al het nodige zuur hebben opgekweekt doet Les Waides een beroep op je  wilskracht. Die laatste meters laten een gemiddelde hellingspercentage van 11% noteren. Maar dat verteld niet het hele verhaal. Deze strook asfalt is grillig en rukt plaatselijk op naar 15%! Je krijgt hier geen meter voor niks.

Bijna boven is het panorama spectaculair. De wereld ligt aan je voeten, maar het is secundair. Voor de meesten is de afdronk afzien. Het zicht op de top met die kl@#e boom, dat in je geheugen wordt geëtst. Maar wat is het mooi! Aan deze ervaring ga je nog veel plezier beleven.

Fietsroute_Cauberg_Voerstreek_racefiets

Bij iedere snok schuren je banden op het ruwe asfalt en wordt je adem een stukje moeilijker te controleren.


Les Waides is een eerlijke klim. Perfect gedestilleerd naar de pure essentie van een kuitenbijter. Het is jij tegen de zwaartekracht. Fiets je in een groep dan komt de sterkste als eerste boven, verstoppertje spelen is er niet bij. Je hebt een mooi richtpunt op de top, in een verder stille weidse omgeving. Geen geluid van auto’s of motoren, enkel het geluid van een knarsende ketting. Bij iedere snok schuren je banden op het ruwe asfalt en wordt je adem een stukje moeilijker te controleren. Les Waides, is een klim met allure, grinta. Deze moet je een keer hebben bedwongen in je wielerbestaan!

Grimpeur tip

De route Cauberg-Voerstreek-Cauberg van grimpeur.nl vertrekt vanuit Valkenburg en brengt je naar de mooiste plekken in de Belgische Voerstreek. Inclusief een uitstapje naar Les Waides! Deze racefietsroute is hier te downloaden.

Profiel van Les Waides

Locatie: Dalhem (BE)
Type klim: Kuitenbijter
Gem. Stijging: 5 %
Max. Stijging:  15%
Lengte: 2,5km
Hm: 141m

Hoogteprofiel beklimming Les Waides
Download file: Beklimming_Les_Waides.gpx
Vind je dit leuk?
Haak aan op onze social media.

grimpeur.nl op facebookgrimpeur.nl op instagram

Tekst & beeld: © Grimpeur. Dit is een samenwerking met Vebego Limburgs Mooiste.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *