Zandberg | De beklimming van de Zandberg

Hou je van kleine venijnige kuitenbijters? Dan past de beklimming van de Zandberg precies in jouw straatje. Dit kort maar krachtige pukkeltje heeft al flink wat wielerkuiten laten ploffen. De Zandberg heeft namelijk het profiel van een echte sluipmoordenaar.

Je vindt de Zandberg langs de Heisterbrug. Deze weg is een klein paradijsje voor fietsers. Sinds kort staat de Heisterbrug officieel te boek als fieststraat. Dit houdt in dat de weg wel nog steeds toegankelijk is voor auto’s. Alleen is de weg zo ingericht dat het onaantrekkelijker is voor automobilisten om er hard te rijden. Wat je er als fietser vooral van merkt is het geluid van autobanden die over de grasbetontegels suizen, maar wat veel belangrijker is. Er ligt een splinternieuw asfalt tapijtje dat heerlijk wegfietst onder je wielen.

Aan de Heisterbrug liggen drie leuke beklimmingen. Je vindt hier de krachtpatser uit de Grensmaasvallei. De Stammenderbosweg. De mooie Slakweg en zoals je al raad. Een venijnig kort klimmetje genaamd de Zandberg. In de regio ook wel bekend als ’t Zandbergske’. Helaas is dit klimmetje niet zo liefelijk als zijn koosnaam doet vermoeden.

Indeling van de beklimming

Sla maar even een kruisje bij de kapel onder aan deze beklimming. De zandberg is namelijk een klein ettertje van een klim. Qua afstand stelt het niks voor. Na een kleine 400 meter ben je al boven. Maar deze beklimming voelt alsof je tegen een schans aanrijdt die maar niet ophoudt met steiler worden. Dus je hebt een stel goede explosieve benen nodig om dit ettertje een kopje kleiner te maken.

De laatste meters van de Zandberg zijn zelfs zo ontzettend steil dat je je afvraagt waarom je dit klimmetje überhaupt bent opgereden. In de laatste 100 meter zit een piek die de 20% aantikt. Dat voel je in je kuiten! Heb je het tot het einde gered dan moet je nog eens oppassen ook. Je komt halverwege de afdaling van de Putterberg uit. Hier wil nog weleens een collega wielrenner in volle galop de heuvel af komen denderen. Kijk dus uit dat je niet zomaar het fietspad opschiet.

Aan de top kan je drie dingen doen. Oversteken richting het kerkpad. Je kan je weg omhoog vervolgen door linksaf de Putterberg te beklimmen of je gaat rechts en daalt af richting Schinnen. Blijf je de weg volgen dan rol je zo in de beklimming van de Krekelsberg.

Profiel van de Zandberg

Locatie:  Heisterbrug / Schinnen
Type klim: Kuitenbijter
Gem. Stijging: 6%
Max. Stijging:  20%
Lengte:400 meter
Hm: 22m

Hoogteprofiel beklimming Zandberg

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

Beproef je talent op Watersley

Beproef je talent op Watersley

Watersley is gelokaliseerd op de allereerste helling in Zuid-Limburg. De Kollenberg in Sittard. Ga je Noordelijker dan...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *