Hoe werken klikpedalen?

Het is zondagmorgen en het is tijd voor het eerste ritje op je splinternieuwe racefiets. Je hebt met een paar vrienden afgesproken om te vertrekken vanaf het plaatselijke café. Als je er bijna bent zien ze je al van ver aan komen shinen. Je rijdt met je fiets voorzichtig het terras op. Je stopt bij de stalling en binnen een milliseconde heb je door dat er iets ontzettend niet in de haak is. Ohja ik zit vast in de pedalen denk je terwijl je al half aan het kapseizen bent. Je spartelt nog tevergeefs en gaat met een smak tegen de grond aan. Daar lig je dan. ‘Welkom bij de club!’ roepen je maten. Dit is iedere wielrenner overkomen. Maar hoe ga je ermee om die klikpedalen?

In het begin is het altijd even wennen. Inklikken gaat een beetje lompig en uitklikken gaat nog niet vanzelf. Maar geloof me. Na verloop van tijd gaat dit op de automatische piloot. Oefening baart kunst. Laten we eens beginnen met inklikken. Hoe doe je dat en wat is de beste techniek.

Inklikken

Het begint met het ontdekken van je sterkste been. Huh, heb ik een sterkste been hoor ik je denken. Ja dat heb je! En er is een makkelijke manier om erachter te komen welke dit voor jou is. Als je op je stadsfiets klimt stap je meestal volautomatisch op. Maar als je er even bij stilstaat merk je dat je een voorkeur hebt voor het been dat je op de pedalen houdt en het been waar je je mee afzet. Dat been waar je jezelf mee afzet is het sterkste been.

Daar hoef je dus al niet meer over na te denken. Als je op je racefiets stapt klik je eerst in met je zwakkere been, waarna je jezelf met het sterke been afzet.

We rollen, nu komt de behendigheid. Bij de meeste gangbare pedalen voor de racefiets kan je maar aan één kant inklikken. Zorg dus dat je de juiste kant boven hebt.

Hoe klik je dan in? Op het moment dat je jezelf hebt afgezet trap je met je ingeklikte voet het pedaal naar beneden. Dit brengt het pedaal bij je zwakkere been naar boven. Als het pedaal op het hoogste punt komt vang je het op met de punt van je schoen en schuift langzaam naar voren over de pedaal totdat de clip onder je schoen de voorste lip van je pedaal raakt. Op het moment dat je dit voelt zet je druk op de pedaal en draai je langzaam naar beneden terwijl je druk houdt op de pedaal. Als je pedaalslag beneden is zou je een klik moeten horen en ben je ready to go!

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *