Hoe maak je een fietsketting schoon?

Tijdens toertochten kom je ze vaker tegen. Van die wielrenners die staan te pronken met de meest prachtige fietsen. Maar als je ze van dichtbij bekijkt zie je zwarte aangekoekte smeerresten aan de ketting hangen. Lekker bezig! Het is een kleine moeite om jou ketting na iedere rit een klein beetje liefde te geven. Je wil toch niet rondrijden met een ketting vol zwarte derrie? Dat ding moet blinken! Maar hoe maak je je fietsketting schoon?

Wat heb je nodig?

 • Een emmer met warm water en schoonmaakmiddel
 • Platte schroevendraaier
 • 2x oude poetsdoek
 • Afwasborstel en tandenborstel
 • Kettingolie of wax

  Je fietsketting schoonmaken

 1. Na een lange rit is het sowieso handig om je fiets even te poetsen. Vul een emmer met warm water en gooi er wat schoonmaakmiddel in. Je kan hier een specialistisch schoonmaakmiddel voor gebruiken. Maar Dreft is ook prima. Pak een spons en zachte borstel erbij en was eerst je fiets, daarna de ketting. Anders heb je alles vol smeer zitten.
 2. Pak een platte schroevendraaier en een oude poetslap. Wikkel de poetslap om de schroevendraaier en schraap hiermee de rotzooi van de wieltjes bij de achterderailleur. Je kan gewoon de schroevendraaier er tegenaan zetten en je trappers ronddraaien.
 3. Heb je een chain cleaner? Top, gebruik deze hierna om de ketting schoon te maken. Dit haalt de ergste rotzooi weg. Heb je geen chaincleaner, dan kan je ook met ontvetter en een oude afwasborstel gebruiken om de ergste rotzooi uit je ketting te vegen. Je ketting moet er inmiddels al een stuk beter uitzien!
 4. De volgende stap is om met een oude handdoek en ontvetter de ketting na te vegen. Veeg de ketting hiermee helemaal schoon. Met een tandenborstel kan je tussen de linkjes de meest hardnekkige zooi verwijderen. Na deze handelingen zou je ketting weer gloedje nieuw uit moeten zien. Als je met je vinger erover veegt mogen er geen olieresten meer achterblijven.
 5. Spoel de ketting nu goed af met warm water en laat deze drogen.
 6. Nu is het tijd de ketting te smeren. Gebruik kettingolie of wax en plaats een klein druppeltje op ieder linkje in de ketting. Let op. De ketting hoeft alleen maar gesmeerd te worden tussen de linkjes. Probeer de buitenkant schoon te houden.
 7. Als je dit gedaan hebt draai je de trappers een paar keer rond zodat de kettingolie goed wordt verspreid in de fietsketting.
 8. Na een paar minuten veeg je de ketting weer schoon met een droge doek. Dit haalt alle overtollige kettingolie weg. Nu ben je klaar voor je volgende rit!

Grimpeur tip

Onderhoud Racefiets boekZoek je meer tips voor het onderhoud van je racefiets dan is dit boek een absolute aanrader. Dag en nacht heb ik gezocht naar een recent Nederlands boek over het onderhoud van je racefiets, maar dat is niet te vinden. Dit boek is nog het best met zijn tijd meegegaan en bevat ook moderne ontwikkelingen als schijfremmen en tubeless banden. Het boek is rijk geïllustreerd, dus een echte Engelse talenknobbel is niet nodig.

Meer informatie

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

Beproef je talent op Watersley

Beproef je talent op Watersley

Watersley is gelokaliseerd op de allereerste helling in Zuid-Limburg. De Kollenberg in Sittard. Ga je Noordelijker dan...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *