Hoe bescherm ik mijzelf en mijn racefiets tegen een harde val?

Racefietsen is tegenwoordig een bijzonder populaire sport. Of je nu recreatief of competitief fietst: je legt er behoorlijk wat kilometers mee af. In dit artikel lees je hoe je jezelf en je racefiets voor en tijdens zo’n rit kunt beschermen tegen valpartijen.

Voor het fietsen

“Het overkomt mij niet!” Dat is iets wat menig racefietser denkt, totdat hij plots plat op het wegdek ligt. Een valpartij kan iedereen overkomen, maar een goede voorbereiding kan de kans erop en/of de schade ervan verkleinen.

  • Uitrusting: Controleer voor vertrek of je uitrusting in orde is. Loopt de ketting van je racefiets nog soepel? Werken de remmen naar behoren? Klikken je schoenen goed in- en uit de pedalen?
  • Identificatie: Zorg ervoor dat je altijd iets draagt waardoor je identificeer bent. Tevens is het verstandig een telefoon en een pinpas bij je te dragen.
  • Verzekeren: Het is aan te raden om je racefiets te verzekeren met een fiets- of speciale racefiets verzekering. Op die manier verzeker je je fiets tegen diefstal en beschadigingen én ontvang je pechhulp als je onverwachts stil komt te staan.

Tijdens het fietsen

De meeste valpartijen ontstaan door paniekreacties tijdens het fietsen. Als je jezelf een juiste fiets-, rem- en bochtentechniek eigen maakt, zal je de kans op valpartijen aanzienlijk kunnen verkleinen. 

  • Fietsgedrag: Zorg dat je altijd kunt anticiperen op wat er in het verkeer gebeurt. Probeer langs je voorgangers heen te kijken en op die manier ver zicht te houden. Pas je snelheid aan als je geen goed (ver)zicht hebt.
  • Remgedrag: Als je op snelheid bent, kun je het beste remmen met de voorrem, mits je niet aan het afdalen bent. Het is te allen tijde belangrijk je gewicht tijdens het remmen goed in het zadel te houden.
  • Bochtgedrag: Het is belangrijk dat je je snelheid aanpast aan de bocht, vóór de bocht afremt en je versnellingen terugschakelt. Vervolgens goed de bocht door kijken en focus je op een mooie geleidelijke lijn. Het is essentieel dat het pedaal aan de binnenkant van bocht omhoog staat.
Dit bericht is een samenwerking met de racefiets verzekering van Allianz-Assistance.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *