Zuid-Limburg staat vooral bekend om haar kuitenbijters. De Cauberg, Eyserbosweg en de Keutenberg. Deze namen behoren tot het wielererfgoed. Ze verdienen hun roem én beruchtheid vanwege de heroïsche strijd die geleverd moet worden om de top te bereiken. Want zelfs de profs laten hun tanden zien wanneer ze Zuid-Limburgs steilste hellingen aanvallen. Er is een klim die ook zo’n iconische status heeft verworven. Niet direct vanwege de uitdaging. Maar om de magnifieke ligging, haarspeldbochten en een betoverend, ansichtkaart-waardig uitzicht. Want bereik je de top van het Bovenste Bosch dan word je getrakteerd op het mooiste uitzicht van Zuid-Limburg… Belgisch Limburg, nee wacht, Luik. Hèhè
Grenzen
Het Bovenste Bosch is een helling van grenzen. De beklimming bevindt zich in de Voerstreek, een Vlaamse enclave behorend tot Belgisch Limburg. De Voerstreek is omsloten door aan de Zuidkant de Waalse provincie Luik en aan de Noordkant het Zuiden van Nederlands Limburg. De top van het Bovenste Bosch markeert de grens van de Voerstreek en de provincie Luik. Die overgang zal je niet ontgaan want het asfalt verandert hier van het oh zo geliefde ‘tapijtje’ naar een waar mijnenveld. Pas op voor de kraters!



Dutch mountain
Grenzen? Daar hebben wij niet zoveel mee in Nederland. Reislust en ondernemerschap, dat zit in onze genen. “Die VOC-mentaliteit” zoals Jan Peter Balkenende ooit zei. Want over grenzen heen kijken, daar zijn we goed in.
Ook in de wielerwereld, en al helemaal als het op bergen aankomt. In de koers is de bijnaam ‘Dutch mountain’ geen eer meer aangedaan in de recente historie. Steven Kruijswijk deed in 2018 een gooi naar de winst, maar strandde in het zicht van de haven. Maar ook al laat een nieuw koers succes op zich wachten. Zit ‘de Alp’ in de koers dan kleurt bocht 7, ‘Dutch corner’ voor heel even oranje.
En lukt het niet in de koers, dan doen we het samen. Want ieder jaar beklimmen duizenden Nederlanders de Alpe ‘d Huez om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Stuk voor stuk helden!
Het Bovenste Bosch, Toertocht klassieker
Het bruggetje is inmiddels geslagen. Het Bovenste Bosch kent ook een Nederlands tintje. De koersen Volta NXT Classic en Amstel Gold Race maken graag een uitstapje over de landsgrens om de beklimming van het Bovenste Bosch mee te pikken. Echter, is dit nog vroeg op de routekaart. Te vroeg voor echte koersheroïek.
Maar wie zegt dat heldendaden uit de koers moeten komen? Het Bovenste Bosch is dé plek voor huis-tuin-en keuken heroïek. Dit is de plek waar de gewone sterveling herinneringen maakt op de wielrenfiets.
Het Bovenste Bosch heeft naam gemaakt door deelname in de uitdagende toertochten die Zuid-Limburg rijk is. Met name de Limburgs Mooiste toertochten hebben van het Bovenste Bosch een echte toertocht klassieker gemaakt. En dat is dik verdiend! Want deze helling maakt indruk. Dit is er één om over na te praten onder het genot van een heerlijk potje Limburgs gerstenat.

Dit is er één om over na te praten onder het genot van een heerlijk potje Limburgs gerstenat.
De klim van het Bovenste Bosch
Een ‘toertocht klassieker’ word je natuurlijk niet zomaar. Dan moet je speciaal zijn. Het begint allemaal met een aanloop door een idyllische omgeving. Op de kasteelstraat in Sinnich rol je naar de aanloop van de klim. Eendjes dobberen rustig in de regenwaterbuffer aan je rechterhand. Je passeert een brug over de Gulp en de watermolen van Sinnich. Een blinde bocht naar links vormt het startschot van de beklimming. Met een vaartje sjees je langs de kasteelpoorten van de Abdij van Sinnich. Dat zal velen ontgaan, want je ziet de eerste haarspeldbocht al voor je. Het klimmersgeluk is begonnen!



Klimmersgeluk
Het Bovenste Bosch heeft een lengte van 1,2 kilometer. Waarmee de klim tot de langste in de regio behoort. Gedurende die gehele afstand kun je in een heerlijk ritme klimmen over een stijgingspercentage van ongeveer 7%. Daarmee is deze beklimming een echte ‘loper’. Het asfalt is on-Belgisch goed en ’s zomers leg je het grootste gedeelte van de klim af onder de beschutting van een dicht bladerdek. En dan, de haarspeldbochten. Het Bovenste Bosch telt er maar liefst drie. En het zijn échte haarspeldbochten, met van die lekkere steile binnenbochten om doorheen te punchen.
De onthulling
Na de laatste haarspeldbocht kronkelt de beklimming verder. Het loofbos aan de voet van de klim heeft plaatsgemaakt voor een hellingbos. De met dennennaalden bezaaide steilwanden en hoogstammen geven een echt Ardennen gevoel.
Een laatste doordraaiende bocht geeft zicht tot de top. Boven passeer je het 1e wereldoorlog monument ter herinnering aan de Dodendraad. Een 332 lange draadversperring die onder dodelijke hoogspanning stond. Deze hindernis behoort gelukkig tot het verleden. Wat wel moet worden overwonnen is een stuk afdaling die je vullingen eruit laat trillen. Want ook al is de top behaald. De onthulling van de prijs laat nog even op zich wachten. Fiets je het bos uit, dan stopt het stuiteren en komt dat kippenvel momentje waar je zo hard voor gewerkt hebt.




Het Iconische uitzicht van het Bovenste Bosch
Daar is het uitzicht. Het iconische uitzicht met het prachtige Chateau Beusdael genesteld in een lappendeken van weilanden, akkers en bos. De wapperende Belgische vlag op de 2e wereldoorlog kazemat herinnert nog even aan België. Maar ook al ligt deze klim ietsjes over de grens, deze hoort erbij. Een epische fietsrit door Zuid-Limburg is niet compleet zonder de beklimming van het Bovenste Bosch.
Staat het Bovenste Bosch nog niet op je palmares? schrijf ‘m bij tijdens de 2025 editie van Obvion Limburgs Mooiste. Je vindt deze beklimming in de rode (110, 150km) en oranje routes (180, 220km).
Tekst & beeld: www.grimpeur.nl

0 reacties