Helle en de beklimming van de Nelisweg
In lang vervlogen tijden, volgens Wikipedia ergens rond 1840, stond dit kneuterige gehucht nog te boek als Hell. Of die naam toen terecht was laat ik volledig in het midden. Feit is dat dit schilderachtige buurtschap in Nuth er vandaag de dag een klinker bij heeft gekregen. (Waarschijnlijk waren de plaatsnaamborden in trek bij de plaatselijke studenten). Het pittoreske plekje gaat tegenwoordig door het leven als Helle. Dit haalt in ieder geval ietwat van het duivelse sentiment weg. Want duivels is Helle allesbehalve.

Helling

De oorsprong van de naam Helle komt niet voort uit de vurige krochten van het geloof, maar uit de topografie waarin het gehucht zich bevindt. Hell en Helle is een afgeleide van “helling” en laat dat nu wel toepasselijk zijn! Helle is gelegen in het beekdal van de Platsbeek. En ligt geborgen tussen glooiende, rijkelijk begroeide hellingen. En dat is goed nieuws voor de klimmers. Want hoe je het ook wend of keert, wil je ontsnappen uit Helle dan moet je omhoog. Aan het uiteinde van het gehucht wordt je op de racefiets maar één uitweg gepresenteerd. Welkom op de Nelisweg!

De beklimming van de Nelisweg

De Nelisweg is een heerlijke onontdekte klim die na het bewonderen van de schilderachtige omgeving precies de juiste snaar weet te raken. Dit is zo’n klim waar je jezelf lekker op kunt vergalopperen. Want hij lijkt zo makkelijk. Tegen de eerste pakweg 250 meter kun je je heerlijk verzetten. De geleidelijke 7% helling biedt een weerstand waarmee je lekker in de pedalen kan hangen. Uit het zadel en gas erop! Staand op de pedalen tot aan het bankje. Daarna wordt het klimwerk wat milder en schijnt het licht je tegenmoet aan het einde van deze Holleweg.

Maar vergis je niet. Zo makkelijk ontsnap je niet uit Helle. De Nelisweg heeft nog een troefkaart in petto. De begroeiing en steile bermwanden uit het eerste gedeelte van de klim bieden luwte, maar wanneer ze langzaam naast je wegzakken breekt een tweede fase aan. De Nelisweg levert je over aan de elementen. De begroeiing maakt plaats voor een weids boerenland. Op deze akkers heeft de wind vrij spel. En ook al mag het hellingspercentage van 3% nu worden bestempeld als vals plat. Krijg je de wind van voren dan wordt het nog zweten tot boven.

Blauw

In 2023 voeren alle blauwe routes (70 km, 90 km en 120 km) van Vebego Limburgs Mooiste door dit prachtige dal. Doe je mee, dan kun je op 3 juni zelf ontsnappen uit de poorten van Helle, en dat is dus echt geen straf!

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *