Hegge | De beklimming van Hegge

Dit is weer zo’n typische goed verborgen afslag die je zomaar voorbijfietst. Maar weet je ‘m te vinden dan ga je deze afslag vaker nemen. Achter deze draai ligt namelijk een hele leuke helling verscholen. Hegge. De helling draagt dezelfde naam als het buurtschap vanwaar deze ontspringt. Vraag je raad aan Google maps dan tref je deze klim onder de naam Eyskensweg.

Officieel is de klim 1.4km lang, maar de laatste 700 meter durf ik bijna niet mee te rekenen. Omwille van het verhaal krijgt dit vals plat het voordeel van de twijfel. Verwacht nu niet meteen een spektakelstuk, maar de klim is zeker te bestempelen als een plezante verassing!

Dit is zo’n helling met een lekker vloeiende aanloop en een venijnig steile bochel in het midden. Die bochel zie je al van heinde en verre aankomen. Denk je eenmaal boven te zijn dan ben je er toch nog niet helemaal. De laatste meters blijft het een beetje stroef doortrappen op het vals plat.

De beklimming

Wat deze klim zo leuk maakt is vooral het onverwachte. Er zit stiekem best veel karakter in deze korte klauterhelling. Het wegdek op de Hegge is prima. En de aanloop met het steile gedeelte in het vooruitzicht is een plaatje ansicht. Begin je de eerste hoogtemeters te overwinnen dan ontvouwt zich een mooi uitzicht op rechts. (Er zit wel een beetje DSM verwerkt in dit uitzicht, maar dit mag de pret niet drukken). Verder heeft de klim ook wat karakteristieken van een holle weg. Al klopt dit niet helemaal, want echt omsloten door uitgeholde bermwanden ben je nooit. Maar de gelijkenissen zijn zeker zichtbaar.

Je hebt het inmiddels al door. Met de ambiance op deze helling zit het wel snor. Maar hoe zit het met de uitdaging dan?


Ben je iemand met power in de benen dan is dit echt zo’n klim om op de macht naar boven te rammen. Lekker!


Voor deze regio is de klim van Hegge te bestempelen als een leuke middenmoot. Verwacht hier geen voetjes aan de vloer of slippende achterbanden. Maar er zit wel wat venijn in dit lapje asfalt. Het steilste gedeelte van ongeveer 250 meter lang heeft behoorlijk wat bite en laat zelfs plaatselijk dubbele cijfers in het hellingpercentage optekenen. Ben je iemand met power in de benen dan is dit echt zo’n klim om op de macht naar boven te rammen. Lekker!

Op de de plaatsingsdatum van dit artikel zijn nog net geen 1700 Strava gebruikers deze helling  op geweest. Daarmee mag je Hegge gemakkelijk de stempel “onontdekt” geven. Ga je een route plannen door de gemeente Beekdaelen, neem de Hegge dan eens op in je rondje. Ga je geen spijt van krijgen!

Profiel van de Hegge

Locatie: Hegge (Schinnen)
Type klim: Kuitenbijter, korte klim
Gem. Stijging: 4 %
Max. Stijging:  11%
Lengte: 1,4km
Hm: 49m

Download file: Hegge_beklimming.gpx
Grimpeur tip

In de directe omgeving van Hegge liggen nog twee leuke klimmen. De Lindenweg en Nagelbeek. Die laatste is ook een echte aanrader. Een lekker slingerend paadje door het bos dat is gezegend met een fantastische laag asfalt. De weg loopt op, maar het voelt alsof je hier praktisch naar boven glijdt. Zeker eens proberen!

Tekst & beeld: © Grimpeur

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *