Fietsen door een schilderij
Het begint allemaal vanaf het servicepunt bovenop de Gulperberg. Jawel, bovenop! Ben je met de mountainbike begonnen aan de 75 of 110 kilometer route van Vebego Limburgs Mooiste dan ontkom je er niet aan. De beruchte helling uit de Amstel Gold Race staat echt op het menu. Vanuit Partij is het 550 meter klimmen tot de bevoorrading. Met een steilste 100 meter van 15% gemiddeld zal hier menig zweetpareltje op je handlebar belanden. Maar met het vooruitzicht van een natje en een droogje in het verschiet zullen de benen extra geïnspireerd zijn om de top te halen. Als de spijs en drank gezakt is en het zadel weer beklommen wordt begint de echte uitdaging pas. Het parcours zakt weer af naar het Gulpdal om vanuit daar te beginnen aan een lange tocht richting het Bovenste Bosch. van 96 naar 237 meter boven NAP. Daar weten we bij Grimpeur.nl wel raad mee!

We dalen af naar de Verlorenkostweg voor de start van de beproeving. Vergezeld door het Schweibergerbosch aan je linkerzijde vertrek je over deze grillige landweg richting Eperheide. In de komende acht kilometer gaat het landschap transformeren. De gedroogde kleigrond die ’s zomers het rijcomfort aardig op de proef stelt, verandert langzaam naar mergel. Loofbomen veranderen naar dennenbos en het landschap gaat steeds meer op en neer. Op momenten waan je je even in de Ardennen. De paden zijn wisselend, brede kiezel stroken worden slingerende bostrails vol wortels. En korte scherpe klimmetjes houden je op het puntje van je zadel.

Mountainbike_Limburgs_Mooiste_Bovenste_Bosch

Het Onderste en Bovenste Bosch

Wanneer de Julianastraat bij Eperheide wordt overgestoken worden de langgerekte bospaden van het Onderste Bosch bereikt. Het hoogste punt van de beklimming is nu in zicht. De brede paden trappen lekker weg. Als de sleet er nog niet in zit kun je hier de benen maken. Maar blijf scherp, want met het kleinste stuurfoutje kieper je zo over de Belgisch-Nederlandse grens. Stuurmanskunst ga je ook nodig hebben voor de zinderende afdaling vanuit het Bovenste Bosch. Dit is de finale, want aangekomen bij de bosrand is de uitspraak loon na werken meer dan toepasselijk!

Met het kleinste stuurfoutje kieper je zo over de Belgisch-Nederlandse grens


Schilderachtig

Wat een uitzicht! De volgende kilometers zijn alsof je door een schilderij fietst. Geen asfalt in omstreken en geen verkeersgeluiden. In de verte prijken de torens van kasteel Beusdael in een decor vol glooiend akkerland en hellingbossen. Je passeert de ‘Krijtrots van Heimans’ een voormalige kalkgroeve aan de rand van het Onderste Bosch waar de lagen fijnkorrelige kalksteen een doorkijkje geven naar tropische zeebodem die hier 73-96 miljoen jaar geleden lag.

Aan je rechterhand ligt de Camerig. Waar het op een stralende zomerdag een komen en gaan is van dagjesmensen. Hier aan de overkant is het stil. Alleen het knisperen van de mergelkiezels onder je noppen verstoren het geluid van de wind door het bos en de zang van de vogels. En dat is toch de ultieme reden waarom je voor de MTB-route hebt gekozen! Een uitdagend parcours met Limburgs Mooiste uitzicht als beloning!

Meedoen met Vebego Limburgs Mooiste? Alle racefietsroutes van de 2022 Vebego staan online. Kies er een die bij je past.

Tekst & beeld: © Grimpeur. Dit is een samenwerking met Vebego Limburgs Mooiste.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

1 Reactie

  1. Philomien

    Wat een geweldig mooie routes.Prachtig om te zien.Top.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *