De Wilhelminaberg, een technisch hoogstandje

225 boven NAP torent de top van de Wilhelminaberg. Het is een kenmerk op de Zuid-Limburgse horizon en een aandenken aan “D’r Sjtaat”. De staatsmijn Wilhelmina. Deze berg in Landgraaf is het bijproduct van de mijnwerkzaamheden tussen 1906 en 1969. Gedurende deze jaren is de Wilhelminaberg gevormd door mijnsteen die vrijkwam tijdens de steenkoolwinning. Na de sluiting van de mijn heeft deze terril een recreatieve bestemming gekregen. Al ligt het er aan wat je onder recreatie verstaat. Ga je de 110 km lange mountainbike route van Limburgs Mooiste te lijf? Dan valt er weinig te ontspannen. Er moet arbeid geleverd worden op de Wilhelminaberg. Want de paden op deze steenberg, aangelegd door Mountainbikeclub Discovery, zijn koren op de molen voor hard werkende en technisch begaafde bikers!

What goes up

Nu zit je natuurlijk op hete kolen! Wat is er dan allemaal te ontdekken op de Wilhelminaberg? Allereerst wordt er natuurlijk gezwoegd richting de top. De speelse klim naar het beste uitzicht van deze regio biedt genoeg uitdaging. De eerste 400 meter over de paden van steengruis flirten met percentages in de dubbele cijfers en brengen de hartslag serieus op tempo. Na een korte afdaling krijg je een paar steile switchbacks bergop onder de noppen. Deze doen een beroep op je balans en technische stuurmanskunst. Zijn de haarspeldbochten bedwongen dan is het stoempen tot boven. Geen voetje aan de grond gezet? Dan is een schouderklopje meer dan verdiend, ook voor je kompels!

Geen voetje aan de grond gezet? Dan is een schouderklopje meer dan verdiend, ook voor je kompels


Must come down

Als fervent grimpeur is de weg naar boven de meest interessante. Maar dit keer zijn de rollen omgedraaid! Bergaf komt het parcours rondom de Wilhelminaberg pas echt tot leven! Deze trails zijn onderdeel van de Parkstad Strijthagenroute die in 2017 bekroond is als het beste technische segment van Nederland. En technisch is het, adrenaline rush gegarandeerd! Want wanneer het netvlies het uitzicht heeft opgezogen duikt de route meteen weer tussen de bomen. Zet het vizier maar op scherp! De trails gaan steil naar beneden en niet in een rechte lijn. Slalommend baan je een weg door krappe bochten, rockgardens en wortel obstakels. Op 10 en 11 juni zijn het schrapende banden, krijsende schijfremmen en klapperende kettingen die de dienst uitmaken op de flanken van de Wilhelminaberg. Misschien is de weg naar de voet van de berg nog wel harder werken dan de weg naar boven. Heerlijk! Oh ja… en beneden aangekomen heb je nog maar 85km af te leggen tot aan de finish. Appeltje-eitje toch?

Meedoen met Vebego Limburgs Mooiste? Alle racefietsroutes van de 2022 Vebego staan online. Kies er een die bij je past.

Tekst & beeld: © Grimpeur. Dit is een samenwerking met Vebego Limburgs Mooiste.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *