De beuk erin op de Kaffeberg!
Wanneer de Vebego Limburgs Mooiste toertochten over de blauwe routes van start gaan zal het niet lang duren voordat de stilte in de Anstelvallei wordt doorbroken. Op de doorgaans rustige paden zal het kenmerkende geluid van schakelende groepsets en knarsende kettingen de boventoon voeren. Wellicht gepaard met wat gevloek en getier van zwoegende pedaalridders. Want hier vlak naast het prachtige kasteel Erenstein wordt op 11 juni 2022 de strijd om de Kaffeberg geleverd.

Laat je (niet) verrassen

Een beetje gemeen is het wel, om na 15 kilometer fietsen de Kaffeberg in het parcours te plaatsen. Een goede warming-up zullen de routebouwers van Vebego Limburgs Mooiste hebben gedacht. Geen getrut, meteen de beuk erin! Want aan deze klim, met een gemiddelde van zo’n 9% heb je een zware dobber. Ook als de benen nog fris zijn.

De Kaffeberg is te omschrijven als een klassieke kuitenbijter. Met een steil begin en een nog steiler slotstuk. Net zoals die andere Limburgse kneiters als de Gulperberg en Eyserbosweg. De Kaffeberg is alleen nét iets korter. Maar ook al klinkt 400 meter niet ver, bij deze ben je gewaarschuwd. Zijn je ambities te groot in de eerste meters van deze helling dan is de kans aanzienlijk dat de laatste pedaalslagen tot de top met kenmerkende stuiptrekkende bewegingen worden uitgevoerd… of in correct wielerjargon, harkend.

Deze bosrijke kuitenbijter in de gemeente Kerkrade is een echte onontdekte parel. Op het moment van schrijven staan er slechts 3.034 Strava-gebruikers geregistreerd die de Kaffeberg hebben bedwongen. De kans is groot dat veel van deze fietsers de ontdekking van deze helling aan Vebego Limburgs Mooiste te danken hebben! Fiets je voor de eerste keer mee in deze toertocht dan is de Kaffeberg klim een sportieve verrassing!

Een stuwmeer?

De voet van de Kaffeberg ligt aan de Oostzijde van stuwmeer de Cranenweyer. Ja je leest het goed, stuwmeer! Het enige van Nederland zelfs. Vlak voor Eygelshoven is een stuw gebouwd in de Anstellerbeek waardoor de Cranenweyer is ontstaan. Werp dus nog even een snelle blik opzij wanneer je de brug richting de voet van de Kaffeberg oversteekt. Want dat plaatje wil je niet gemist hebben, zeker niet omdat de komende pakweg 400 meter de kans groot is dat je zichtveld zich zal beperken tot je voorwiel. 

Met het einde in zicht heeft de Kaffeberg nog een ijzer in het vuur


De beklimming van de Kaffeberg

Na het passeren van de brug over de Cranenweyer tref je de eerste stijgende meters. Hier voert de Erensteinerbosweg je naar de top van de helling. De Kaffeberg ligt er keurig bij en spreidt zich als een strak matzwart asfalttapijt voor je uit. De moeilijkheidsgraad is goed af te lezen. De rechte boomstammen in het hellingbos verraden de steilte van de weg naar boven. Een goede 200 meter blijft het hellingspercentage op een constante 9% hangen. Maar hoe verder je met de flauwe bocht naar rechts meedraait hoe steiler het wordt. Met het einde in zicht heeft de Kaffeberg nog een ijzer in het vuur. de laatste 50 meters gaan de dubbele cijfers in met een gemiddelde van 11%! Als je nog niet uit het zadel was gekomen dan is dit het moment om nog even aan te zetten. Pas als de voetbalkantine van VV Chevremont aan de horizon verschijnt is de overwinning nabij. Maar tijd voor een broodje kroket en een glaasje gerstenat is er niet. Je bent tenslotte pas net bezig. Hup, op naar de volgende helling!

Wielrennen_klim_Kaffeberg_Grimpeur
De laatste 50 meters gaan de dubbele cijfers in met een gemiddelde van 11%!
Hoogteprofiel_Kaffeberg

Meedoen met Vebego Limburgs Mooiste? Alle racefietsroutes van de 2022 Vebego staan online. Kies er een die bij je past.

Tekst & beeld: © Grimpeur. Dit is een samenwerking met Vebego Limburgs Mooiste.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *