De beste fietshelm uitkiezen

Een fietshelm uitkiezen. Dit gaat wel even over de veiligheid van je koppie. Niet iets om overhaast te kopen. Waar moet je nu eigenlijk op letten bij het aanschaffen van een fietshelm. Welke eigenschappen vind je belangrijk. En waarom zijn de prijsverschillen zo groot?

De juiste maat fietshelm

 De juiste maat wil niet meteen zeggen dat een fietshelm je ook goed staat. Maar laten we dit even vooropstellen; Het goed passen van een fietshelm is veel belangrijker dan het uiterlijk, uiteindelijk draait het om de veiligheid van je koppie. Dus zorg dat die grijze massa tussen je oren goed beschermd is tijdens een fietsrit.

 Een fietshelm passen

Op de maat van een fietshelm kun je niet afgaan, een maat M van het ene merk kan weer veel groter uitvallen dan een maat M van het andere. Ga je voor een nieuwe helm dan moet je deze echt even passen, of je moet al bekend zijn met het merk en type helm natuurlijk.

Hoe gaat dat passen in zijn werk? Met een meetlint meet je de omtrek van je hoofd op ongeveer 2cm boven je wenkbrauwen. Dit is de binnenmaat van je fietshelm. Nu je de maat weet ga je passen. Zoek een fietshelm die past bij de omtrek van je hoofd. Zet de helm op je hoofd en draai deze aan zodat je naar de grond kan kijken zonder dat je het gevoel hebt dat de helm van je hoofd af kukelt. Blijft ie zitten dan is de helm goed.

Mocht je na een lange rit erachter komen dat de fietshelm iets te strak of te los zit dan is deze altijd nog te verstellen. Moderne fietshelmen bieden veel opties om aangepast te worden voor een perfecte fit. Nu is het alleen nog zaak dat die helm ook goed bij je hoofd past. Daar hebben we ook een hulpje voor!

Welke helm past bij je hoofd

Naast veilig moet een fietshelm natuurlijk ook mooi zijn. Wij wielrenners zijn een ijdel volkje dat een goed gesoigneerd voorkomen hoog in het vaandel hebben staan. De helm moet mooi passen bij de vorm van je hoofd en natuurlijk matchen met je fiets en outfit.

Niet iedere helm is mooi op ieder hoofd. Want ja ik weet het, een Giro Synthe is een fantastische strak gestroomlijnde fietshelm. Als die helm me zou staan zou ik ‘m zo kopen. Maar zelf heb ik maar een smal koppie. Ik zou eruitzien als en rondfietsende champignon met die helm op mijn hoofd. Als je zelf een smal hoofd hebt dan is de keuze voor een fietshelm wat moeilijker. Heb je een breder hoofd dan heb je veel meer keuze.

Gelukkig heb ik wel al wat onderzoek gedaan naar pasvormen van fietshelmen. Let bij de aanschaf van een helm dus goed op de pasvorm. Heb je een wat breder gezicht dan staan de fietshelmen van Giro jou prima. Heb je een smal koppie zoals ik dan zijn er gelukkig ook genoeg merken die je kan uitproberen.

Zoek je een helm voor een spits gezicht dan zit je goed bij Bontrager, Rh+ Zero en Lazer. Een gave outsider is het Italiaans merk Dotout. De fietshelmen van deze merken zijn niet kleiner dan andere merken, maar zakken iets verder over je hoofd dan bijvoorbeeld Kask of Giro. Dit reduceert het “paddenstoel-effect” drastisch.

De paddenstoel index

De “paddenstoel-index” hierbeneden geeft een idee van welke merken bij welk hoofdtype passen. Binnen de verschillende merken zijn er natuurlijk uitzonderingen. Het overzicht geeft een indruk hoe de pasvorm per merk gemiddeld valt.

Fietshelm merken die passen bij een smal hoofd

Zet je een fietshelm op een smal hoofd dan heb je al snel een “paddenstoel-effect” gelukkig zijn er ook nog fietshelm merken die wat dieper over je hoofd zakken. Die staan een stuk beter op je smalle koppie 😉

Fietshelm merken die passen bij een rond hoofd

Heeft je hoofd een relatief ronde vorm dan heb je geluk! Je zal weinig problemen hebben met het vinden van een passende helm. De keuze is reuze!

Fietshelm merken breed hoofd

Heb je een breed hoofd dan kan het vinden van een fijne fietshelm een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er genoeg merken die ook grotere maten bieden. Je hebt wel al één geluk. Met een breed hoofd heb je niet zo veel last van het paddenstoel-effect.

Grimpeur tip

Nog een goede tip als je een nieuwe fietshelm gaat passen. Neem je fietsbril mee. Het maakt een wereld van verschil als je deze opzet wanneer je de helm past. De fietsbril reduceert het “paddenstoel-effect” drastisch. En je ziet meteen hoe blits dat je er straks op de fiets uitziet!

Fietshelm tips per hoofdtype

Fietshelm die past bij een smal hoofd

De Bontrager Circuit is een compacte fietshelm voorzien van het Mips systeem. De pasvorm van deze helm zakt wat dieper over je hoofd waardoor deze uitstekend geschikt is voor wielrenners met een smal gezicht.

Koop de Bontrager Circuit bij Bobshop
Meer informatie

Met de Giro Foray koop je een fantastische allround helm. Je koopt deze helm met of zonder Mips. De pasvorm van deze helm is universeel te noemen. Bijna iedereen komt er mee weg. De Giro Foray fietshelm is in diverse kleurstellingen verkrijgbaar zodat er altijd een is die aansluit bij je fiets en outfit. Zo zit je altijd gesoigneerd op de fiets!

Koop de Giro Foray bij bol.com
Meer informatie

Deze helm wordt door POC in de markt gezet als MTB helm. Maar eerlijk gezegd is POC Octal X zo stylish dat deze fietshelm ook zeker niet mistaat op je racefiets outfit. Deze high-end fietshelm is verkrijgbaar in extra grote maten. Heb je een breed hoofd/gezicht en ben je opzoek naar een echte klasbak van een helm dan is dit een juweeltje. En je mag er van POC ook nog mee door de modder!

Koop de POC Octal bij bol.com
Meer informatie

Mips of geen Mips in je fietshelm

Dit systeem is nieuw en heeft vorig jaar zijn weg gevonden naar het grote publiek. Makkelijk uitgelegd is Mips een laag in het binnenwerk van je helm dat een klein beetje beweegruimte heeft ten opzichte van de binnenkant van je helm. Op het moment dat je zou vallen, en je hoofd raakt de grond dan kan de helm los van je hoofd nog een beetje draaien. Dit moet het risico op het oplopen van hersenletsel verminderen. Het systeem is in de praktijk getest en toont aan de druk op het hoofd bij inslag te verminderen ten opzichte van conventionele fietshelmen. Qua veiligheid biedt Mips dus net wat extra. 

icoon mips fietshelm

Je herkent een fietshelm met Mips aan bovenstaand gele icoon.

Hoe lang gaat een fietshelm mee?

Helaas heeft een fietshelm niet het eeuwige leven. Als je zorgvuldig met je fietshelm omgaat zal je aan de buitenkant niet veel merken van het ouder worden van de helm. Maar wat belangrijk is om te weten is dat na verloop van tijd het kunssstof dat in de fietshelm verwerkt wordt langzaam afbrokkelt. Het verliest zijn sterkte en veerkracht. Blootgesteld worden aan UV-straling draagt hier aan bij. Over het algemeen wordt gesproken over een maximale levensduur van 5 jaar voor een fietshelm. Na 5 jaar presteert de helm niet meer optimaal en is de helm bij een val ook niet meer optimaal veilig. Zorg dus goed voor je koppie en vervang je fietshelm tijdig.

UV-licht tast je fietshelm aan

Je ontkomt er niet aan, ga je met de racefiets naar buiten op een zonnige dag dan stel je je fietshelm bloot aan UV-licht. Hierdoor wordt de dempingslaag van je fietshelm langzaam aangetast. Het kunsstof waarvan je helm is gemaakt verliest hierdoor langzaam zijn eigenschappen om botsenergie op te vangen. Simpel gezegd wordt het materiaal minder elastisch en meer poreus. In het geval van een crash zou het materiaal dus minder dempen en eerder breken. Voor je eigen veiligheid is het daarom verstandig om een helm niet te lang te dragen. Na 5 jaar is het beste eraf bij een fietshelm en doe je er verstandig aan om voor een vervanger te zorgen.

High-end fietshelm versus instapmodel

Laten we de prijsverschillen tussen fietshelmen eerst onder de loep nemen. Wat een high-end helm duurder maakt ten opzichte van een instapmodel zijn ventilatie, aerodynamica, materiaalgebruik en het gebruik van complexere systemen zoals Mips. Qua veiligheid voldoen alle helmen die op de Nederlandse markt worden aangeboden aan de Europese normen die hiervoor gesteld worden. Dat een goedkopere helm minder veilig zou zijn dan een duurdere is dus een fabeltje. Natuurlijk zijn er wel wat verschillen. Maar deze zijn marginaal. Iedere helm presteert binnen de gestelde norm.

Neem nu bijvoorbeeld een Kask Protone helm. Dit is een helm voor wielrenners die ruim boven de € 200,- is geprijsd. Wat deze helm duur maakt is de productietechniek. Deze fietshelm gebruikt minder materiaal en is dus lichter dan een goedkopere variant. Daarnaast is de helm veel beter geventileerd dan veel goedkopere fietshelmen. Maar de helm biedt wel de stevigheid en veiligheid die de Europese normen voorschrijven. Daarnaast speelt afwerking natuurlijk ook een rol in de prijs.

Dus Laat je niet verleiden tot een hele dure helm omdat deze veiliger zou zijn. De verschillen qua veiligheid in racefietshelmen zijn marginaal. Koop vooral een fietshelm omdat die goed zit en omdat je de helm mooi vindt. 

Verschil tussen dames en heren fietshelm

Er zijn speciale dames fietshelmen op de markt, maar laat je hierdoor niet beperken. Het verschil tussen een heren en dames helm zit vooral in kleur en styling. Vaak zijn deze helmen ook in kleinere maten beschikbaar. Maar laat je hier zeker niet door beperken. Dus voor de dames, zie je een ‘heren-fietshelm’ die je fantastisch vindt dan koop die gewoon, in deze fietshelmen is ook vast en zeker een kleinere maat te verkrijgen.

dames fietshelm

Laat je als vrouw niet beperken tot de dames collectie van fietshelm merken. Er zijn genoeg helmen met een kleinere pasvorm verkrijgbaar. Koop vooral de helm die je mooi vind en lekker zit.

Heb je tips bij het vinden van de perfecte helm?

Het vinden van de perfecte helm kan een lastig karwei zijn. Heb je nog een goede tip bij het vinden van de perfecte fietshelm, schroom dan niet om deze te delen met je mede zadelridders. Laat je tip achter in de comments hierbeneden.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *