De beklimming van de Kromhagerweg
Vraag een lokale wielrenner over deze helling en het eerste wat je hoort is “Die zouden ze volledig moeten asfalteren!”. Maar het is maar hoe je het bekijkt. De Kromhagerweg is een kuitenbijter met een handicap, vanuit het perspectief van een wielrenner dan. Is gravel jouw ding of ben je een doorgewinterde mountainbiker? Dan komen twee werelden samen op deze helling. Klimmen als een wielrenner en daarna doortrekken als een echte offroader. Want aan de top van deze helling wordt de weg vervolgd over een knisperend gravelpad. Vanuit dit oogpunt is de Kromhagerweg een speciale. Zeker als we de statistieken van dit ‘bergje’ er even bijnemen. Dan bevindt deze beklimming zich tussen een illuster gezelschap.

Alternatief

Het asfalt van de Kromhagerweg loopt over 600meter gemiddeld tegen 10,5% omhoog. 300 meter daarvan schuren tegen de 14% aan. Het steilste stuk noteert een gemiddelde van 16,2% over een afstand van 50 meter! Daarmee staat deze klim met gemak tussen de top 10 zwaarste beklimmingen in Zuid-Limburg! Wat ons betreft mag de Kromhagerweg in één adem genoemd worden met hellingen als de Cauberg, Eyserbosweg of de Brakkeberg. Dit is een kneiter!

Zo’n kneiter zelfs dat de Kromhagerweg niet zou misstaan in de finale van de Amstel Gold Race. Deze zware klim zou de rol van scherprechter met verve vervullen. Maar omdat het geplaveide deel van de helling stopt aan de top zal de koers hier nimmer passeren. Daarmee laten ook veel wielrenners de Kromhagerweg voor wat het is. Op een steenworpafstand biedt de Eyserbosweg een beter alternatief.

Platgereden

Toch wordt het drukker op hellingen zoals de Kromhagerweg. De reden hiervoor? Met boegbeelden in de sport als Mathieu van der Poel en Wout van Aert worden de offroad fietsdisciplines steeds populairder. De opkomst van de gravelbike helpt een handje mee. De mooie beklimmingen die niet goed toegankelijk zijn voor het doorsnee wielerpubliek worden zo ineens een stuk aantrekkelijker. Ze bieden een alternatief om de ‘platgereden’ wegen te verlaten en nieuwe uitdagende routeverbindingen te maken door het drukke Zuid-Limburgse Heuvelland. En laat dat nou net het handelsmerk van de Vebego Limburgs Mooiste toertocht zijn!

Kromhagerweg, Eys, Netherlands

• Distance: 589 m, Elevation: 62 m, Avg. Grade: 10.5 %

Je zult niet de eerste zijn die al ‘harkend’ op een koffiemolenverzetje over deze helling zwalkt


Komt allen tot mij

Als we de Kromhagerweg onder de loep nemen dan valt er weinig te ontleden aan deze helling. Dit is koren op de molen voor de echte krachtpatsers. Het heilige hartbeeld aan de voet weet het mooi te brengen. ‘Komt allen tot mij’ staat er in steen gekerfd. Veel van hen zullen van een koude kermis thuiskomen… Enkel diegene met frisse benen of een ijzeren conditie zal warme herinneringen koesteren aan de Kromhagerweg.

Zit er voldoende trainingsarbeid in je kuiten dan is de Kromhagerweg een geduchte opponent. Kom je met slechte benen op bezoek dan is het afzien… Maar dan ook echt afzien. Je zult niet de eerste zijn die al ‘harkend’ op een koffiemolenverzetje over deze helling zwalkt. Met de hartslagmeter op tilt en de zweetdruppels gutsend van je voorhoofd. We geven je één tip, ben je niet zeker van je zaak. Houd je kruit dan droog. Want blaas je jezelf op voor de top, dan worden de laatste hoogtemeters zuur verdiend.

Prijs

Terwijl ik dit verhaal schrijf klinkt deze hele klim als één grote lijdensweg. En dat kan het ook zijn. Maar er zijn twee verdiensten! Kijk eerst maar eens achter die bezwete rug van je. Al dat gezwoeg heeft wel tot iets moois geleid. Een uitzicht om U tegen te zeggen. Maar wat nog mooier is. Wielrenners zullen met jaloezie toekijken, waar zij rechtsomkeer moeten maken rollen je brede banden heerlijk verder over een knisperende gravelpad. Dwars door een schitterend panoramisch uitzicht. Bah bah, dat was lekker!

Tekst & beeld: Grimpeur.nl


Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

2 Reacties

  1. Ron

    Ik denk dat ik ook op een koffiemolenverzetje naar boven zal moeten rijden en daar schaam ik mij niet voor. Wielrennen is niet alleen voor de professionals en amateurs, maar ook voor de enthousiastelingen.

    Antwoord
  2. Ruud

    Ook eens proberen dit jaar … (wellicht 😃). Ziet er wel mooi uit. Gave foto’s!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *