De beklimming van de Côte St. Pierre
In de nacht van 10 mei 1940 hing er een onheilspellende stilte boven het Plateau van Eben-Emael. Rond 4:20 slopen de zweefvliegtuigen van operatie ‘Granit’ het gebied binnen. Aan boord bevonden zich tientallen zwaarbewapende Duitse parachutisten. Klaar om een ingenieus plan uit te voeren. Hun missie was het veroveren van het “ondoordringbare” Fort-Eben-Emael en de nabijgelegen bruggen. Om een snelle opmars door Nederland en België te maken was deze locatie van groot strategisch belang voor de Duitse Wehrmacht. Om 4:25 landde de eerste Duitse militair op het dak van het fort. De Belgische troepen waren totaal verrast toen de eerste geschutskoepel door een holle lading tot ontploffing werd gebracht. Het Duitse plan werkte en het fort hield niet lang stand. Op 11 mei om 12:15 viel Fort-Eben-Emael in Duitse handen.

Verrassingen?

De 150km rode route van Vebego Limburgs Mooiste brengt een bezoek aan dit gebied met oorlogshistorie. De sporen hiervan zijn nog goed te zien. Gelukkig kom je niet onder vuur te liggen. Maar de wegen die je gaat bedwingen in dit Waals-Belgisch avontuur hebben wel een paar verrassingen voor je in petto…

Het avontuur begint al wanneer de kanaalbrug in Lieze (Lixhe) wordt overgestoken. De brug verbindt Limburg met het Waalse land. Kortstondig bevind je je op een schiereiland gevangen tussen de Maas en het Albertkanaal.

Fietsend langs de vlakke waterkant heerst er stilte voor de storm. In de verte tekenen de rotspartijen langs het Albertkanaal een indrukwekkend aanzicht. Ze verraden de grote hoogteverschillen in dit gebied en de reden waarom deze locatie zo belangrijk was voor de Belgische militaire verdedigingslinie.

‘Loper’

Wanneer de volgende brug in beeld komt neemt dit avontuur een nieuwe wending. De oversteek van de fotogenieke Tuibrug vanuit Ternaaien brengt je naar het vasteland. Hier sta je aan de voet van de Côte St. Pierre. Pak je de statistieken van deze beklimming erbij dan is dit het schoolvoorbeeld van een ‘loper’. Over een afstand van 1.3km rijst de weg ongeveer 50 meter omhoog naar het Plateau van Eben-Emael. Nooit wordt het echt moeilijk. Gemiddeld stijgt het asfalt met 4%, de zwaarste stroken noteren 6%. Goed getrainde krachtpatsers redden het tot boven op het grote mes.

Op de eerste stijgende meters van de Côte St. Pierre ontdekt de oplettende fietser de eerste bouwwerken van Fort Eben-Emael. Rechts in de bergwand, goed verscholen tussen de dichte begroeiing vind je de betonnen muren van een verdedigingsbunker. Was deze bemand dan waren je pedaalslagen geteld. Gelukkig krijg je de kans om je weg te vervolgen en een fijne cadans te vinden, maar een volgend stenen obstakel laat niet lang op zich wachten…  Deze horde passeer je niet zonder dat de rillingen door je lijf gaan!

St. Pierre, Vise, Belgium

• Distance: 1.3 km, Elevation: 50 m, Avg. Grade: 3.8 %

Deze mini-kasseistrook weet ieder piepje en kraakje in je fiets bloot te leggen, ook het vakmanschap van je tandarts wordt serieus op de proef gesteld!


Een plaatje

In het verschiet ligt de eerste van een setje haarspeldbochten die het verloop van deze beklimming sieren. Een bocht die inmiddels een iconische status heeft verkregen. Deze haarspeldbocht is ‘instafamous’! Hoe dat komt? Er is iets speciaals aan de hand met het wegdek. Het asfalt houdt hier namelijk abrupt op en maakt plaats voor echte Belgische kasseien.

Dat maakt deze klim tot een lust voor het oog. Het zit er dik in dat je deze bocht al eerder hebt gespot op je sociale media of in een tijdschrift. Maar wanneer je deze haarspeldbocht in levenden lijve ontmoet zal dat mooie plaatje wel een andere dimensie krijgen. Want deze mini-kasseistrook weet ieder piepje en kraakje in je fiets bloot te leggen, ook het vakmanschap van je tandarts wordt serieus op de proef gesteld. Blijven je vullingen zitten dan weet je dat je een goede hebt!

België veroveren!

Eenmaal door de bocht ben je even lekker uit je ritme geschud. Je fietst nu ongeveer op het halverwege punt van de beklimming. De weg strekt zicht uit naar de volgende bocht die een mooi uitzichtpunt biedt op de brug van Ternaaien.

Boven op de hoogvlakte word je overgeleverd aan de elementen. Maar niet voor lang. Je voorwiel duikt snel weer omlaag over de afdaling van de Rue de Garage. Een hobbelige afzink die je naar het indrukwekkende Fort Eben-Emael brengt. Een mooie plek om even te fourageren om daarna je missie te vervolgen. Want met deze heuvelachtige passage achter de wielen staat niets je meer in de weg om de resterende Belgische kilometers in de rode lus te veroveren!

Tekst & beeld: Grimpeur.nl


Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *