Een fietsnavigatie is een enorme verrijking voor je fietsplezier. Zeker als je een weekendje de heuvels van Zuid-Limburg gaat trotseren zonder enige parcourskennis van die regio. Los van jou de weg wijzen zijn fietsnavigaties tegenwoordig ook veel beter geworden in het inzicht geven van jou fietsprestaties. Moderne fietsnavigaties zijn te koppelen met allerlei randapparatuur en kunnen je gedetailleerde informatie over je rit vertellen zoals, cadans, hoogtemeters, verbrande calorieën of zelfs een trainingsschema tonen.
Maar welke fietsnavigatie is nu het beste? De open deur is nu natuurlijk om te roepen dat dat compleet afhankelijk is van je behoefte. Gelukkig zijn we niet zo flauw. De beste fietsnavigatie wordt gemaakt door de grondleggers van dit systeem. Garmin. De Garmin Edge reeks is de meest geavanceerde fietsnavigatie voor wielrenners die momenteel verkrijgbaar is. Of je dit allemaal nodig hebt is een tweede.
Garmin voorziet haar fietsnavigatie met een kleurendisplay en ontzettend veel extra’s. De afwerking van de dure Garmin systemen is ook erg hoog. Los van dat je kan navigeren geeft deze fietsnavigatie je ook ontzettend veel inzicht in je training.
Hoeft die poespas voor jou allemaal niet dan biedt Wahoo een uitstekende oplossing. De Wahoo ELEMNT BOLT is een zeer complete fietstrainer zonder gedoe. Je krijgt dan misschien geen luxe kleurendisplay. Dit apparaat kan toch alles wat je van een fietsnavigatie mag verwachten. Dit is de top 3 volgens grimpeur.nl
#1. Garmin Edge 1030 fietsnavigatie
Monteer je de Garmin Edge 1030 aan het stuur van je trouwe tweewieler, dan navigeer je feilloos over de wegen van Europa. Je kunt de kaarten zelfs gratis updaten. Garmin heeft een paar interessante snufjes in deze fietsnavigatie gebouwd. Met ‘Trendline Popularity Routing” beschik je over de populairste fietsroutes in heel Europa. Zowel voor op de weg als off-road. Op de mountainbike is deze Garmin dus ook een prima compagnon.
Je koppelt de Garmin Edge 1030 aan je smartphone. Hierdoor kunnen binnenkomende oproepen, berichten en notificaties dus ook op je fietscomputer worden getoond. De Segment Explore functie laat je nieuwe Strava segmenten ontdekken. En dit systeem waarschuwt je zelfs als er een scherpe bocht op je koers verschijnt. Al deze vernuftigheid komt wel tegen een stevige prijs. De Garmin Edge 1030 is niet goedkoop. Al is de prijs inmiddels wel wat gedaald en zijn er interessante voordeelbundels verkrijgbaar.
Vanzelfsprekend kun je de Garmin Edge 1030 ook koppelen aan je hartslagmeter, cadansmeter of powermeter. Met deze fietskameraad op je stuur weet je alles van jou rit, navigeer je de mooiste routes en werk je zelfs intervaltrainingen af. De Garmin Edge 1030 is op dit moment de koning van de fietsnavigaties.
#2. Wahoo ELEMNT BOLT fietsnavigatie
Ben je op zoek naar een compacte gestroomlijnde alleskunner? Dan is de Wahoo ELEMNT BOLT een uitstekende kandidaat. De prijs-kwaliteit van deze trainingspartner is hoog. Deze fietsnavigatie biedt alle functies die je wil voor een aantrekkelijke prijs. Dit alles zit verpakt in een mooi compact aerodynamisch pakketje.
Naast navigeren kun je zoals je van een high-end fietsnavigatie mag verwachten ook je hart, cadans en powermeter koppelen. Je linkt de ELEMNT BOLT makkelijk met STRAVA en Inkomende berichten en oproepen van je smartphone worden op het display getoond. Je krijgt zelfs inzicht in het aantal calorieën die je verbrand tijdens je rit. Uiteraard zijn de kaarten op de ELEMNT BOLT uitbreidbaar.
De lagere prijs komt natuurlijk wel ergens vandaan. De Wahoo ELEMNT BOLT beschikt in tegenstelling tot de duurdere Garmin Edge 1030 niet over een gedetailleerd kleurendisplay. De Wahoo ELEMNT BOLT toont je routeinformatie op een ouderwets monochroom display. Daardoor is de Wahoo ook iets minder makkelijk te bedienen dan de meer overzichtelijke Garmin. Maar dit is natuurlijk relatief, ben je een beetje handig met je smartphone, dan kun je makkelijk uit de voeten met de Wahoo ELEMNT BOLT.
Kan je leven met bovengenoemde concessies en wil je een lekkere compacte fietsnavigatie bomvol functies op je racefiets monteren dan is deze fietsnavigatie van Wahoo een goede optie.
#3. Garmin Edge 520 Plus fietsnavigatie
Het kleine broertje van de Garmin Edge 1030. Letterlijk zelfs, want deze navigatie is een stuk compacter met zijn 2,3” kleurendisplay. Maar als je niet zoveel waarde hecht aan een groot display om te navigeren dan is deze compacte wegwijzer een prima optie.
Je beschikt op de Garmin Edge 520 Plus namelijk over veel opties die ook zijn terug te vinden bij zijn grotere en duurdere broer. Je kan al je randapparaten makkelijk koppelen en ziet notificaties en oproepen van je smartphone terug op het scherm. Als je wil kun je zelfs trainingen afwerken met deze fietscompagnon. En hij koppelt makkelijk met Strava. Eigenlijk doet dit systeem los van zijn formaat niet veel onder voor de duurdere Edge 1030.
Waar je op inlevert zijn de kaarten. Deze zijn namelijk niet uitbreidbaar. Maarja, als je niet buiten Europa komt met je fiets hoeft dit natuurlijk geen probleem te zijn. Een ander minpuntje aan de Garmin Edge 520 Plus is dat deze navigatie je fietsroute niet kan herberekenen. Je kan alleen vooraf routes instellen. Wijk je af van je route dan moet je deze zelf terugzoeken. Dat is weer goed voor je parcourskennis natuurlijk 😉
Heb je al een mooie fietsnavigatie op je gebogen stuurtje gemonteerd? Check dan eens de unieke fietsroutes op deze site. Zo fiets je door Zuid-Limburg over de mooiste wegen en ontdek je onbekende beklimmingen. Van alle routes zijn .gpx bestanden te downloaden. Je hoeft ze daarna alleen maar op je fietsnavigatie te zetten! Je vindt de routes hier.
0 reacties