Het is half zeven s ‘avonds en het avondeten is achter de kiezen. In plaatst van naar buiten gaan voor een avondrondje maak ik thuis de gordijnen dicht en plof ik op de bank. Verschrikkelijk die korte winterdagen. Ik laat het eten even zakken en raap mezelf bij elkaar. Ik strompel de woonkamer uit op weg naar de zolder. Onder aan de trap hoor ik mijn vriendin nog roepen “wat ga je doen schat” waarop ik reageer “de Alpe d’Huez beklimmen” Yes, de dagen waarin je heerlijke avondritten kon maken zijn geteld. Het wordt weer eerder donker en de temperaturen nemen af. Maar wees niet getreurd, dit hoeft niet te betekenen dat je dit jaar geen kilometers meer kan maken op je racefiets. Als wielrenner kan je prima binnen trainen en dit hoeft helemaal niet saai te zijn. Parkeer je trouwe tweewieler in je indoor trainer op zolder of in de garage en ga kilometervreten. Zo kom je weer topfit voor de dag aan de start van het nieuwe wielerseizoen.
Welken soorten indoor trainers zijn er?
Kort gezegd zijn er drie soorten indoor trainers, rollerbanken, direct drive en wheel-on trainers. Binnen deze soorten kan je nog onderscheid maken in domme en slimme trainers. Een slimme kan je aan je computer, tablet of smartphone hangen een domme niet. Slimme indoor trainers of ook wel smart trainers genoemd maken het indoor trainen wel een stuk aangenamer. Deze apparaten geven je inzicht in je trainingen, kunnen beklimmingen simuleren of laten je zelfs online fietsen met anderen. Dan voelt het toch net iets minder gek als je op je zolderkamertje met een koffiemolenverzet de Alpe d’Huez gaat beklimmen.
Rollerbanken
Stel je geen hoge eisen aan je indoortraining en wil je het gevoel hebben dat je “vrij fietst”, dan kan je met een rollerbank prima fit blijven tijdens de winter. Je zet je fiets los op de rollers en kan lekker wegtrappen. Bijna alle rollerbanken zijn tegenwoordig instelbaar om verschillende weerstanden te geven. En no worries, de meeste rollerbanken zijn zo gebouwd dat ze je helpen je evenwicht te bewaren. Je dondert er niet zomaar vanaf.
Wheel-on Fietstrainer
Deze soort indoor trainer biedt een meer realistische weerstand. Je parkeert je fiets met de achterband in de trainer waar je een rol met weerstand laat ronddraaien. Je hebt wel een speciale trainingsband nodig voor je achterwiel. Anders zijn je dure Vitorria Corsa bandjes binnen de kortste keren aan gort. De wheel-on trainers die tegenwoordig verkrijgbaar zijn kunnen stijgingspercentages tot wel 20% simuleren. Dus als je van harken houdt kan je je hier goed op uitleven Omdat je met een wheel-on fietstrainer toch met je achterband over de weerstand rol fietst hou je wel wat bandgeluid.
Direct Drive fietstrainer
Wil je de beste wielrenervaring in huis halen? Pak dan een Direct Drive fietstrainer. Zoals de naam zegt koppel je deze trainer direct aan de wielas van je achterwiel. Een trainingsband is dus niet nodig. Een Direct Drive fietstrainer kan flink wat weerstand bieden en kan dus flinke stijgingspercentages simuleren. Zo heb jij uren stoempplezier. En je medebewoners zijn er ook nog eens blij mee. Het geluid dat deze fietstrainers produceren valt best mee.
Wat train je op een indoor trainer.
Je traint wat je wil, blijf je er lang opzitten dan train je je uithoudingsvermogen. Ga je voor een intervaltraining met korte krachtuitbarstingen dan train je je explosiviteit en sprintcapaciteit. In principe kan je jezelf net zo goed trainen als je in de buitenlucht doet. Je hebt er alleen net wat meer doorzettingsvermogen voor nodig.
Smart trainer of domme trainer?
Ben je van plan om gewoon fit te blijven en af en toe s ‘avonds een uurtje de pedalen rond te draaien dan volstaat een domme indoor trainer prima. Hang een tablet aan je stuur en zet een filmpje aan, dan krijg je de tijd prima om. Wil je het serieuzer aanpakken? Applicaties die worden meegeleverd bij je smart trainer helpen je inzicht te krijgen in je voortgang. Wil je een duurtraining doen dan is het leuk om een abonnementje Zwift te pakken. Deze onlineapplicatie laat je met andere lotgenoten rondfietsen in een digitale wereld waarin je beklimmingen, afdalingen, sprintuitdagingen en andere activiteiten kan doen. Ook kan je bekende beklimmingen fietsen in virtual reality.
Bedenk goed wat je trainingsdoel is voordat je overgaat tot de aanschaf van een fietstrainer. Het aanbod indoor trainers is groot. Er zit altijd een product bij dat precies bij je behoeftes past.
0 reacties