De Visweg, in de schaduw van wielerhistorie

Tegenwoordig is deze klim vaste prik in de eerste kilometers van Nederlands enige wielerklassieker. De beklimming van de Lange Raarberg. Voor de profs een typisch gevalletje buitenblad en gestrekte draf naar boven. Een klim met historie, maar weinig ambiance. En qua moeilijkheidsgraad… Tja, hij hoort bij de optelsom aan beklimmingen die de deelnemers moeten doorstaan. Toch was de Lange Raarberg ooit een scherprechter in de Amstel Gold Race. Van 1966 tot 1990 (m.o.v. 1986, Elsloo) lag de meet in Meerssen. Met als laatste helling, je raad het, de Lange Raarberg. Eddie Merckx. Adrie van der Poel , maar vooral Jan Raas die maar liefst 5 keer als eerste in Meerssen over de meet kwam, zullen warme herinneringen koesteren aan die tijden. Wat deze mannen waarschijnlijk niet weten is dat op een steenworp afstand een pracht van een klim ligt. En die zit dit jaar in de gele route van Vebego Limburgs Mooiste. Is dat toeval?

De Visweg

Op ongeveer 300 meter van de afslag richting de Lange Raarberg heb je de mogelijkheid om een sluiproute te kiezen naar dezelfde top. De Visweg start vanaf de Humcoverstraat en gaat als een echte tweetrapsraket omhoog. Vanuit Humcoven daal je eerst nog een stukje af. Hier heb je de kans om even lekker gas te geven en de eerste stijgende meters met wat extra momentum achter je te laten. Daarna ontvouwt zich een heerlijke klim die zich in onmiskenbare Limburgse ambiance door de heuvels kronkelt.

Geel

De lange Raarberg strijkt dan wel met de eer. Toch kleeft er ook een stukje wielerhistorie aan deze helling. In 2019 waren het o.a. krachtpatsers Caleb Ewan, Dylan Groenewegen en Mike Teunissen die de Visweg bedwongen tijdens de 3e etappe van de ZLM-Tour. Het was Amund Grøndahl Jansen die er op die dag met de bloemen vandoor ging. De eindzege moest hij laten aan Mike Teunissen. Wat Mike toen nog niet wist is dat hij amper twee weken later in de Tour de France de eerste Nederlandse gele trui sinds 1989 zou veroveren!

Met dat eerder genoemde stukje wielerhistorie op zak ga je
met extra bravoure naar boven.


Idyllisch omhoog

Als deelnemer van Vebego Limburgs Mooiste rijd je dus een klein beetje in de wielsporen van een geletruidrager. Niet dat het nodig is om deze helling nog verder op te hemelen. Want de Visweg verkoopt zichzelf. Dit is, volgens Grimpeur, echt een formidabel stukje asfalt. Gemoedelijk meandert de autovrije Visweg door de glooiende heuvels. De gele bloemen van het raapzaad in de berm. Het vergezicht dat uitkijkt op het hellingbos bij Waterval. En dan heb ik het nog niet gehad over de kersenboomgaard aan je rechterhand. Zet tijdens zonsondergang een tafeltje tussen deze kersenbomen en Dione de Graaff kan er zo aanschuiven voor een opname van de Avondetappe.

Hoogteprofiel van de Visweg. Bron: MyCols

De klim

De beklimming zelf mag worden bestempeld als uitdagend. Met een gemiddelde van 5.6% en een lengte van bijna een kilometer. Dit is zeker geen korte klim, voor Limburgse begrippen dan. De maximale hellingshoek blijft net buiten de dubbele cijfers. Maar met 9% zullen de kuiten zeker op temperatuur komen. Op twee punten wordt het venijnig. Na ongeveer 600 meter klimmen plooit het teer even scherp omhoog. Op dit punt heb je trouwens het mooiste uitzicht, dus buig niet te diep over het stuur. Tot slot volgt er na een klein stukje vals plat een sprintje naar de top. Maar met dat eerder genoemde stukje wielerhistorie op zak ga je met extra bravoure naar boven. Jij gaat toch ook voor geel?

Kies je voor de gele route van Vebego Limburgs Mooiste dan heb je de keuze uit 115km en 150km. Geen zorgen in beide gevallen beklim je de Visweg!

Meedoen met Vebego Limburgs Mooiste? Alle racefietsroutes van de 2022 Vebego staan online. Kies er een die bij je past.

Tekst & beeld: © Grimpeur. Dit is een samenwerking met Vebego Limburgs Mooiste.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

De échte Bemelerberg.

De échte Bemelerberg.

De Bemelerberg had al een iconische status. Maar is tegenwoordig nog een beetje specialer geworden. Deze sierlijk...

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *