De Loorberg in Slenaken, misschien wel de meest constante klim die in Zuid-Limburg te vinden is. De kans dat je op een stralende zomerdag alleen naar boven rijdt op deze publiekstrekker is minder dan nihil. En dat is niet zonder reden. Een wielrenner die houdt van wat klimwerk vindt in de Loorberg een heerlijke soepele loper. Het asfalt is van de bovenste plank en de hellingspercentages schommelen amper. Deze helling is een waar genot om tegenop te rijden. En dan heb ik het niet eens over het uitzicht… of de haarspeldbocht.
Laten we niet op de zaken vooruit lopen, een klim begint bij de voet, zo ook deze lofzang over de Loorberg. De beklimming start vanuit het pittoreske Slenaken. Ook wel “de parel van het heuvelland” genoemd. Als je omhoog fietst dan valt dat kwartje wel. Maar voordat het asfalt een prettige helling van 6% aanneemt fiets je eerst langs de immer gezellige terrassen van dit mooie Zuid-Limburgse dorp. De weg loopt hier vals plat omlaag. In de zomer is het dan vanaf deze plekken heerlijk genieten van het wielnavengeratel van exotische Italiaanse racefietsen. Biertje erbij, klaar! Maar niet vandaag. We gaan eerst omhoog.
We sturen op de eerste bocht af met een lekker vaartje op de kilometerteller. Saillant detail van de eerste wending in de Loorberg is de strook rode klinkers die deze bocht inleiden. Als een rode loper ontvangen ze je. Je zou het bijna chique kunnen noemen. En dat doen we dus ook. Als de helling eenmaal betreden is hoef je op de Loorberg eigenlijk bijna nooit te zoeken naar een prettige cadans. Dit is zo’n helling waarop dat allemaal vanzelf op zijn plaats valt.
De klim
Eenmaal onderweg fiets je met een prettige asfalthelling van rond de 6% omhoog. Het hellingspercentage schommelt een klein beetje, maar niet echt merkbaar. Zolang je een versnelling draait die soepel aanvoelt zal de Loorberg je geen verassingen meer geven. Tenzij je van plan bent om van de route af te wijken. Want de Loorberg heeft nog twee verrassende troefkaarten achter de hand. Maar zolang je het rood geasfalteerde fietspad blijft volgen blijven je kuiten genieten en heb jij tijd genoeg om de ‘parel van het heuvelland” in je op te nemen.
Na een goede kilometer te hebben genoten van dit lekkere klimwerk en het prachtige dal doemt de hoofdattractie voor je wielen op. Je vindt ze niet veel in Zuid-Limburg. Maar de Loorberg heeft een heuse haarspeldbocht. Je draait linksom en kan tijdens het sturen eens goed over je linkerschouder kijken wie je allemaal eraf hebt gereden. Rij je achter iemand aan en hang je aan het elastiek, dan is het nog even doorbijten. Om je gerust te stellen. De Loorberg maakt dit wel wat makkelijker voor je na de haarspelbocht omdat de laatste 400 meter naar de top iets afzwakken naar 4 a 5%.
Ben je boven dan heb je in 1400 meter 77 hoogtemeters afgelegd. Sla je aan de top linksaf dan zet je koers richting Gulpen via de prachtige Landsraderweg. Blijf je de doorgaande weg volgen dan brengt deze je richting Epen, waar de echte hoogtemeters voor het graaien liggen.
Troefkaarten?
Maar wacht eens even. Ik zei toch troefkaarten? Heb je geen zin in al dat gezwijmel op de Loorberg. Dan kan de pracht en praal van deze klim met een draai aan het stuur veranderen naar een helse afslachting. Sla je na 300 meter linksaf het Kersenpad in, dan stuur je jezelf en je carbon ros regelrecht naar de slachtbank.
Die milde hellingspercentages van de Loorberg veranderen nu naar een grillig profiel met percentages die uitschieten richting de 20% De steilste 300 meter halen een gemiddelde rond de 13%. En dan heb ik het nog niet gehad over het wegdek. Dat droom tapijtje waar je net op fietste kun je snel vergeten. Het asfalt op het Kersenpad is oud, ruw en grillig, of zoals ze in België zeggen “niets mis mee”. Dus uit het zadel en gas erop. Slippende achterbandjes zijn gegarandeerd!
Troefkaart nummer twee is een paadje met een “gekkige” naam. In de haarspeldbocht van de Loorberg bevindt zich een afslag naar rechts. Je rijdt hier de Flabberweg op. Dit onbekende pad zal zich snel in je geheugen nestelen. Want de eerste 150 meter liegen er niet om. Ik heb mijn GPS er even bijgepakt om de hellingspercentages te bestuderen. Direct na de afslag rukt het asfalt op naar een piek van 16,5%. Dus zorg dat je op tijd hebt geschakeld. De komende meters zwakt het iets af, maar de percentages blijven ver boven de 10%. Na 150 meter wordt het asfalt vergevingsgezind en kan je het zuur langzaam uit je benen peddelen. Dit korte scherpe klimmetje is een echte smaakmaker voor de Loorberg. Bovengekomen sla je rechtsaf voor een uitstapje naar de Belgische Voerstreek.
Profiel van de Loorberg
Locatie: Slenaken
Type klim: Loper
Gem. Stijging: 5,5%
Max. Stijging: 7%
Lengte: ±1400m
Hm: 77 m
Wil je alles uit de Loorberg halen, fiets dan eerst via het kersenpad omhoog, daal daarna een stukje af om meteen weer een scherpe explosieve krachtinspanning op de Flabberweg te doen. Daar wordt je sterk van!
kleine rectificatie: de Landsraderweg richting Gulpen bevindt zich bovenaan aan de linker zijde.
Verder niks te veel gezegd; De Loorberg is een schitterende klim!
Terechte rectificatie Donné, de beschrijving is aangepast. Ik hoop dat het wielertoerisme in Teuven er niet te veel onder lijdt 😉