Geen trekhaak, geen propleem! Deze fietsendragers passen op jouw auto

Wanneer je een auto zonder trekhaak hebt is het vervoeren van je fiets zonder fietsendrager een probleem. Zeker als je meerdere fietsen tegelijkertijd wil meenemen. Vaak past een racefiets nog wel in de auto, maar wordt het al een stuk lastiger met een mountainbike. Los van dat het past komt er ook nog eens bij kijken dat je op deze manier makkelijk je fiets en je auto beschadigd. Ik weet er alles van, want ook ik heb een auto zonder trekhaak. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om je fiets veilig te vervoeren zonder dat je een trekhaak of nieuwe auto hoeft aan te schaffen!

Zonder trekhaak heb je twee opties, de fiets op het dak plaatsen of aan de achterklep van de auto bevesigen. Hiervoor zijn er verschillende opties. We beginnen met de achterklep.

Fietsendrager voor auto zonder trekhaak: Thule Freeride.

Fietsendragers op de achterklep van je auto
Wanneer je een trekhaak op je auto hebt is het monteren van een fietsendrager een fluitje van een cent. Fietsendragers die je op de achterklep monteert zijn dat zeker niet. Dit zijn vaak de meest budgetvriendelijke fietsendragers, maar de montage is een gedoe. Zelf heb ik ervaring met de Thule Freeway en de duurdere variant, de Raceway. Beide monteer je doormiddel van spanbanden aan de achterklep van je auto. Beiden zitten verrassend stevig nadat ze goed zijn aangespannen. Maar er is wel één groot t verschil. Alhoewel de Thule raceway wat robuuster oogt en makkelijk op te vouwen is, heeft deze fietsendrager een  groot gebrek. 

Bij het inklappen van de draagarmen zwiepen deze zonder tegendruk omlaag. Het was handig geweest als hier een beetje weerstand inzat. Let je niet op, en vergeet je de draagarm zelf op te vangen wanneer je deze wil inklappen, dan zwiept de draagarm zo tegen de achterklep van je auto en heb je een deukje. Precies zoals op mij auto. Wanneer je auto geen trekhaak heeft en je een prijsvriendelijke optie zoekt dan is de Thule Freeway wat grimpeur.nl betreft de beste aanrader. 

Fietsendrager voor auto zonder trekhaak: Farad dakdrager.

Auto zonder trekhaak? Bevestig je fiets op het dak.
In sommige gevallen heeft de auto misschien geen trekhaak, maar wel een imperiaal. Hier kun je als fietsliefhebber goed gebruik maken door er een dakdrager op te monteren. Heeft je auto geen imperiaal, dan is er nog geen man overboord. Er zijn ook systemen die je bevestigd aan de bovenzijde van de deurstijlen. Let wel even op dat de dakdrager op jouw type auto past.

Als de dakdrager bevestigd is kun je hier één of meerdere sledes op monteren, afhankelijk van het aantal fietsen dat je wil meenemen. Dit systeem is ideaal voor racefietsen. Door de smalle sturen en het lichte gewicht is het erg praktisch om de fietsen op het dak te vervoeren. Voor E-bikes is dit af te raden vanwege het hogere gewicht. 

Fietsendrager voor auto zonder trekhaak: Thule Proride.

Een bijkomend voordeel van een fietsendrager op het dak is dat je veel ruimte tussen de fietsen kunt laten. Er is dus geen kans dat frames tegen elkaar aankomen en beschadigen. Dit kan bij een fietsendrager op de achterklep, maar ook een fietsendrager op de trekhaak makkelijker gebeuren.

Fietsendrager voor auto zonder trekhaak: SeaSucker.

Fietsendrager met zuignap voor een auto zonder trekhaak

In het hoger segment voor fietsendragers kom je uit bij de SeaSucker. Dit systeem dat  met zuignappen werkt is alles in één. Deze compacte en makkelijk te gebruiken fietsendrager kan worden bevestigd op elk glad oppervlak. Je bevestigd de zuignappen op de achterklep of het dak. Hiervoor is geen dakrail of dakdrager nodig. Zelfs op een sportauto monteer je de SeaSucker eenvoudig en vervoer je jouw fiets(en) met gemak naar de plek van bestemming. 

Gelukkig zijn er dus voldoende mogelijkheden om je fiets veilig te  vervoeren ook als je een auto hebt zonder trekhaak.

Ook interessant

Boeken over wielrennen 2022

Boeken over wielrennen 2022

De Tour de France is gereden, de zomervakantie in aantocht. Tijd om de bleke mouwtjes op je arm te laten bijkleuren en...

Fietsen door een schilderij

Fietsen door een schilderij

Het begint allemaal vanaf het servicepunt bovenop de Gulperberg. Jawel, bovenop! Ben je met de mountainbike begonnen...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *