Het wordt weer koud. Heb jij de juiste fietskleding voor de winter?

Laat je fietspret niet bederven door de kou, met de juiste fietskleding hou je het droog en warm. Want op een mooie winterdag kan je prima op de fiets springen voor een epische rit. Grimpeur geeft tips om in de herfst en winter heerlijk warm op je racefiets te zitten.

Maar om de perfecte outfit bij het weer te vinden is nog niet zo makkelijk. Zeker in het najaar. De zon hoeft maar even door te komen en dan zit je met je water- en winddicht trainingsjack. Leuk zo’n privé sauna op twee wielen. Maar dat wil je niet. De truc is lagen aandoen die niet te dik zijn. Krijg je het te warm dan doe je een laagje uit en vouwt het in je achterzak. En het allerbelangrijkste. Zorg dat je je een beetje luchtig kleed. Als je zweet niet kan verdampen wordt je kleding nat en zit je alsnog te bibberen op de fiets.

Warme Lange fietsbroek

Laten we beginnen bij het allerbelangrijkste. Als je benen koud worden kan je het shaken. Daar gaat de fietspret. Die les heb ik op de harde manier geleerd. Als je benen eenmaal zijn bevangen door de kou worden het net twee ijsblokken. En als je op weg naar huis nog twee steile klimmen moet verorberen gaat dat knap lastig kan ik je vertellen. Investeren in een goede lange fietsbroek voor de winter is een must. Dit is een goede optie voor een winter fietsbroek. Zorg voor een goede zeem en een lekkere warme voering aan de binnenzijde. Houd die benen warm!

Fietshandschoenen voor in de winter

Leg de sportieve handschoenen met open vingers maar in de kast. Veel fietsers rijden nog met open handschoenen bij temperaturen van 12 tot 10 graden. Daarna wordt het toch echt wel koud aan de vingertjes. Je hebt de keuze uit verschillende voeringen. Fietshandschoenen voor het tussenseizoen en echte winter fietshandschoenen. Als jij en je tweewieler van stal gaan als het buiten rond het vriespunt ligt dan zijn echte winterhandschoenen wel nodig. Of je stopt onderweg wat vaker om je handen te warmen aan een lekkere kom soep. Hmmmm.

Let wel even op dat je goede grip op het stuur en rem hebt bij de aanschaf van winterfietshandschoenen. Meestal geldt, hoe warmer de handschoen hoe dikker de voering. Je hebt dan ook wat minder grip op je stuur.

Arm en beenstukken

Je hebt van die herfstdagen waarbij de gevoelstemperatuur moeilijk in te schatten is. Dan is het altijd twijfelen of je nog lekker even de hort op kan in je korte wielertrui, of dat je toch beter een vest aan kan doen. Dan maak ik het nu simpel. Zorg voor een goede base layer. Trek je korte fietsbroek en fietstrui aan en zorg dat je armen en benen lekker warm blijven met arm– en beenstukken. Als het te warm wordt en het zonnetje komt door doe je ze gewoon uit. Kan je je armen nog even lekker bijbruinen.

Warme-fietskleding-winter-koud-weer_2

Overschoenen

Die ijzige kou wil je niet door de ventilatiegaten van je fietsschoenen laten komen. Met overschoenen hou je kou en nattigheid buiten de deur. Handig meegenomen is dat je blitse fietsschoenen niet vies worden als het wegdek nat of vochtig is. Dat scheelt weer!

Warme sokken

Het klinkt raar, maar wat heb ik heerlijke herinneringen aan de eerste winterrit die ik deed met mijn merino wollen fietssokken. Sinds die dag zijn we onafscheidelijk. Na deze rit heb ik mijn voeten nooit meer hoeven warmdouchen omdat ze paars en gevoelloos waren geworden van de kou. Deze en deze zijn geweldig! Dus gooi je reguliere fietsokken maar in de kast. In de winter is het merino time!

Hou je hoofd koel… uhh warm.

Logisch, want anders krijg je een brainfreeze zonder dat je een ijsje hoeft te eten. Hou je koppie lekker warm. Je hoort weleens dat je de meeste lichaamswarmte verliest via je hoofd. Maar dat is een mythe. Alsnog is het fijn om je hoofd warm te houden. En die muts lekker een stukje over je oren te trekken.

Is het nog geen weer voor een muts dan is een nekwarmer een goede aanrader. Dan heb je geen last meer van die vervelende koude wind die door de nekopening van je shirt of vest binnenkomt. Als het echt koud is kun je een nekwarmer ook over je oren heentrekken.

Thermo ondershirt base layer

Een goed ondershirt scheelt enorm. Een fleece vest hoeft niet heel duur te zijn. Maar een goed strak passend ondershirt die je lichaamswarmte goed vasthoudt is superbelangrijk. Dit is de eerste barriere die je aanlegt om je lichaam warm te houden.

Ultralight windstopper of windjack

Dit is de über kledingtip in dit artikel. Een ultralight windstopper body is ideaal om koude snijdende wind buiten de deur te houden. In het naseizoen is dit het kledingstuk dat het verschil kan maken tussen en rondje kou lijden op de fiets of een heerlijke rit. Krijg je het te warm dan is een windstopper superlicht en makkelijk op te vouwen. Deze is ideaal. Je stopt hem in de achterzak van je fietstrui en klaar is kees.

Waag je een ritje buiten als het echt koud is buiten. En dan bedoel ik niet dat de temperatuur nog in de dubbele cijfers zit. Dan is het een goed plan om een goede fietsjas an te schaffen met een windwerend en waterafstotend membraan zoals deze en deze.

Laagjes, laagjes, laagjes

Als je jezelf nu niet warm weet te houden in barre dagen dan weet ik het ook niet meer. Wat het best voor jou werkt moet je zelf ondervinden. Zorg dat je genoeg lagen aanhebt en dat je deze kan opbergen in je kleding als je merkt dat je toch een laagjes overkill hebt gedaan. Voor mij is een windstopper body, een goed thermoshirt en merino wollen sokken (oh yeah) de combi om dagen tussen tussen de pak en beet 6 en 12 graden door te komen. Wordt het kouder dan moet het grof geschut toch van stal worden gehaald.

 

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

Beproef je talent op Watersley

Beproef je talent op Watersley

Watersley is gelokaliseerd op de allereerste helling in Zuid-Limburg. De Kollenberg in Sittard. Ga je Noordelijker dan...

Op kastelenjacht!

Op kastelenjacht!

Zuid-Limburg en omgeving heeft een paar hele bekende kastelen. Kasteel Schaloen, Chateau Neercanne en Beusdael. Allen...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *