Cauberg | De beklimming van de Cauberg

De Cauberg, de meest legendarische klim van Nederland. Steil, zwaar, maar vooral bekend als finishplek van de Amstel Gold Race. Hier strijden de matadoren uit het profpeloton na een lange uitputtende race om een plek op het ereschavot. Tenminste voorheen. Tegenwoordig ligt de meet een aantal kilometer verderop. Maar de Cauberg blijft een perfecte klim om uit het hol te kletsen en een gat te slaan op de concurrentie. Behoort deze klim tot de mooiste, zwaarste of steilste van Nederland? Dat zeker niet.

Zuid-Limburg heeft veel mooiere beklimmingen te bieden. Wat er dan zo mooi is aan deze helling vraag je je af? De Cauberg is een steil kreng van een klim! Een echte kuitenbijter met prestige en historie. Maar wil je genieten van het echte Zuid-Limburgse klimwerk dan kun je je heil beter ergens anders zoeken dan de Cauberg. De Eyserbosweg, Keutenberg of Gulperberg zijn vele malen mooier om te beklimmen. Heb je de top van deze roemruchte kuitenbijters bereikt dan wordt je beloond met iets dat niet altijd vanzelfsprekend is in Nederland. Een schitterend uitzicht over de glooiende landerijen.

De ervaring

Als recreatieve fietser, correctie gelouterde grimpeurs, hebben wij niet de privileges om onder begeleiding van reclamekaravaan en escorte over een afgezette Cauberg naar boven te demarreren. Wij krijgen een andere ervaring. Voor ons staan er geen juichende fans, maar rijden er veel auto’s en is het fietspad op een zonnige dag vaak bezaaid met zwalkende wielergoden.

Bovenstaande ervaring klinkt natuurlijk verre van legendarisch. Maar ik begrijp goed dat deze klim moet worden afgevinkt van de bucketlist! De eerste keer dat ik deze klim kapitein maakte stond ik ook trots als een pauw aan de top. En daar gaat het om!

Zelf de Cauberg beklimmen

Mijn advies is het volgende. Kies een lekkere zomerdag voor een dagje fietsen in Zuid-Limburg. liefst in het weekend. Dan heb je geen last van ochtendspits 😉 Stap in de vroege uurtjes op je alu of carbon ros. Geniet van het ochtendgloren, de fluitende vogeltjes en vooral van de hordes wielrenners die nog op één oor in bed liggen te ronken. Ga een lekker rondje warmfietsen en zorg dat je daarna aan de voet van de Cauberg bent. Met een beetje geluk heb je ‘m helemaal voor jezelf. Zo wil je ‘m hebben!

Start behouden en probeer een verzet te vinden waarin je een constante cadans kan houden. Dit moet lukken aangezien de Cauberg redelijk gelijkmatig oploopt. Op het moment dat je naar links draait en het viaduct over de weg ziet is het tijd om van katoen te trekken. Schakel op naar een zwaarder verzet en geef die pedalen een lel. Trap alsof je Philippe Gilbert bent met een denderend peloton op je hielen.

Na het viaduct vlakt de weg langzaam af. Als je de klim goed hebt ingedeeld kun je nog opschakelen en doortrekken naar de finishstreep ter hoogte van de bushalte. Gooi hier gerust de handjes in de lucht. Je bent boven. De Cauberg kan van de bucketlist worden afgevinkt!

De Cauberg in de Amstel Gold Race

Heb je je zelf ingeschreven voor een toertocht waarin de Cauberg bedwongen wordt dan krijg je de mooiste beleving. Fiets je tijdens de toerversie van de AGR naar boven dan is de helft van de weg afgezet. Zo is er meer plek voor de peddelende hordes om deze legende te lijf te gaan. Zijn je benen goed dan kan de inhaalrace beginnen!

Kies een fijn verzet en fiets met een strak tempo naar boven. Misschien kan je aanklampen bij een andere wielrenner en fiets je in het wiel mee naar boven. Maar blaas jezelf niet op. Er is niks erger dan weer worden ingerekend door de fietsers die je net achter de wielen hebt gelaten na een splijtende versnelling.

Cauberg Amstel Gold Race

Foto: Michiel Jelijs. De beklimming van de Cauberg tijdens het WK wielrennen in Zuid-Limburg

De klim van de Cauberg

Wie denkt even naar boven te ploffen en zijn fietsmaten eraf te rijden komt van een koude kermis thuis. Daar is deze klim te lang en te steil voor. Vanaf het kruispunt loopt de Cauberg snel op richting de 5% .De eerste 100 meter tot de Joodse begraafplaats zijn goed te verteren. Ben je ter hoogte van de begraafplaats dan begint de Cauberg  je kuiten toch goed aan te spreken. Het rood getinte fietspad tikt de dubbele cijfers aan. Je begint met 10% maar de komende 300 meter worden steeds steiler.

Wanneer je de lichte knik naar rechts instuurt kom je op het steilste gedeelte van de Cauberg. Dit is de plek waar mensen het zwaar krijgen nadat ze een lange tocht in de benen hebben zitten. Fiets je mee in een toertocht dan is dit de ‘zwalkzone’ let dus op stoempende zigzaggers. Vanaf hier tot de volgende bocht naar links stijgt het asfalt met een gemiddelde van net geen 12%, met uitschieters naar boven richting de 14%. Dat voel je!

Heb je op dit punt nog wat jus in de benen dan is dit het moment om aan te zetten. Als je je stuur weer recht draait en kaarsrecht op het viaduct over de Cauberg afstevent kun je alle Watts de vrije loop geven. De weg gaat afvlakken en jij en je fiets zijn nog een goeie 300 meter verwijderd van de eindstreep.

Zo knalt Steven Kruijswijk de Cauberg op!

Zoek je wat inspiratie om jezelf de Cauberg op te hijsen, kijk dan maar eens hoe Steven Kruijswijk dit aanpakt. Onder de 1:38 is hij al boven. Dat is bijna 30 km/h gemiddeld! Dit zijn tijden die voor de meeste pedaalridders niet zijn weggelegd. En dat hoeft ook niet. Gewoon boven komen, goed doseren en die walk of shame vermijden. Met een beetje training kan iedereen de Cauberg trotseren.

Historie Cauberg

Op de Cauberg zijn al heel wat schermutselingen afgewerkt door de jaren heen. Natuurlijk tijdens de Amstel Gold Race, maar deze kuitenbijter is in meerdere fameuze wedstrijden het strijdtoneel geweest. Meerdere malen werdt er op de Cauberg gestreden voor de regenboog trui tijdens het UCI wereldkampioenschappen. Ook het meest bekende rondje door Frankrijk heeft de Cauberg aangedaan. In 1992 en 2006 maakte de Tour de France een uitstapje op Limburgse bodem. De Vuelta a España passeerde de top van de Cauberg maar liefst twee keer in 2009.

beklimming Cauberg 1946

Foto: Raucamp, Koos / Anefo : Nationaal Archief. De beklimming van de Cauberg tijdens het Cauberg Criterium 1946.

De flanken van deze beroemdheid zijn niet altijd voorzien geweest van een soepele laag asfalt. Zoals op bovenstaande foto uit de jaren 40 is te zien hadden de klasbakken van weleer geen lekker lopend tapijtje onder de wielen. Ze reden met hun stalen ros over een beklinkerde helling  van de Cauberg naar de top van Valkenburg.

Cauberg beklimming valkenburg

Profiel van de Cauberg

Locatie: Valkenburg
Type klim: Legendarische kuitenbijter
Gem. Stijging: 7,5%
Max. Stijging: 14%
Lengte: 850m
Hm: 64

 

Grimpeur tip

  • Als je toch aan het fietsen bent in omgeving Valkenburg doe dan eens een gooi naar de top van de Brakkeberg. Deze klim is nog zwaarder dan de Cauberg. Je vindt de Brakkeberg ook in deze route.
  • Wil je de directie omgeving van Valkenburg verkennen dan heeft grimpeur.nl een stevige route hiervoor. In een kleine 100km fiets je over ieder stukje oplopend asfalt dat er in de omgeving van Valkenburg te vinden is. Natuurlijk inclusief de beklimming van de Cauberg!
    Je vindt de fietsroute met gpx download hier.

Uit onze webwinkel:

Adsense

Adsense

Ook interessant

Beproef je talent op Watersley

Beproef je talent op Watersley

Watersley is gelokaliseerd op de allereerste helling in Zuid-Limburg. De Kollenberg in Sittard. Ga je Noordelijker dan...

Op kastelenjacht!

Op kastelenjacht!

Zuid-Limburg en omgeving heeft een paar hele bekende kastelen. Kasteel Schaloen, Chateau Neercanne en Beusdael. Allen...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *